Otevřít menu
Doprava dnes
-

Silniční mosty v jižních Čechách: V lednu jich bylo 128 ze 1461 ve špatném stavu

V Jihočeském kraji bylo k letošnímu prvnímu lednu 1461 mostů, dohromady dlouhých necelých 33 kilometrů. Podle stavu nosné konstrukce bylo v jižních Čechách 336 mostů v bezvadném stavu, ale také 128 mostů, jejichž stav označili odborníci jako špatný. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které dál zpracoval Český statistický úřad.

10:12 / 19. dubna 2022
Silniční mosty v jižních Čechách: V lednu jich bylo 128 ze 1461 ve špatném stavui

Foto: Zlatý most v Českých Budějovicích (ilustrační fotka - wikipedia).

Most na jihu Čech je průměrně 22,5 metru dlouhý. Přes dvě třetiny mostů má délku do deseti metrů. Nejvíce mostů bylo v okresech Tábor (280) a České Budějovice (270). Mosty na Táborsku tvořily přes 42 procent z délky mostů v kraji. Jen dálniční mosty v tomto okrese jsou dohromady dlouhé přes 9,5 kilometru. Podle ŘSD bylo v kraji 336 mostů v bezvadném stavu, ale také 128 mostů ve špatném. Dalších 26 mostů bylo podle silničářů ve velmi špatném stavu.

Jihočeský kraj chystá letos opravy silnic a mostů za zhruba dvě miliardy korun, sdělil ČTK v únoru Radek Šíma z kanceláře hejtmana. Neprůjezdný bude Kozákův most přes vodní nádrž Římov. Práce za 50 milionů korun se plánují na osm měsíců. Opravovat se bude i most přes řeku Blanici ve Vodňanech. Kvůli rekonstrukci mostu přes Malši v Kaplici, kde budou dělníci pracovat devět měsíců, nechá kraj zbudovat provizorní přemostění pro osobní auta.

Částečné uzavírky a rekonstrukce


Několik mostů v kraji chce opravit také ŘSD: v Jiníně na Strakonicku na silnici I/22, na stejné silnici ve Strakonicích, tam čeká řidiče objížďka. Částečnou uzavírku chystá ŘSD při opravách dvou mostů na silnicích prvních tříd v Jindřichově Hradci. Opravený by měl být i most na tahu I/39 v obci Kladenské Rovné na Českokrumlovsku, řekl již dříve ČTK Adam Koloušek z českobudějovické pobočky ŘSD.

V jižních Čechách bylo v lednu téměř 6149 kilometrů dálnic a silnic. Z toho dálnice tvořily 74 kilometrů, na silnice první třídy připadalo 646 kilometrů, na silnice druhé třídy 1627 kilometrů, zbytek na silnice třetí třídy.

 

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru