Otevřít menu
Doprava dnes
-

Škoda Group dodá na Slovensko dalších pět vlaků RegioPanter

Škoda Group a ŽOS Trnava přijaly zakázku na dalších pět elektrických vlakových souprav RegioPanter. Vlaky si objednala Železničná spoločnosť Slovensko. Dodání nových souprav proběhne v průběhu roku 2025.

19:03 / 1. ledna 2023
Škoda Group dodá na Slovensko dalších pět vlaků RegioPanteri

Foto: Škoda Group a ŽOS Trnava přijaly zakázku na vlaky RegioPanter. Zdroj: ACRI

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) už předloni podepsala smlouvu o dodání devíti kusů čtyřvozových nízkopodlažních elektrických jednotek typu RegioPanter s opcí na dalších 11 souprav. Prvních devět nových souprav bude nasazeno v Košickém a Prešovském kraji. Cestující se s nimi projedou na úseku Čierna nad Tisou-Košice-Prešov a Košice-Michaľany-Slovenské Nové Mesto-Čierna nad Tisou. ZSSK se nyní rozhodla uplatnit část opce a koupit dalších pět souprav.

Zakázka z roku 2021 na 20 vlaků včetně opce navazuje na předchozí kontrakt se Škodou Group a ŽOS Trnava, které slovenským státním železnicím dodaly 25 stejných vlaků. Na základě smlouvy z roku 2018 byly dodány vlaky v hodnotě 160 milionů eur (zhruba čtyři miliardy korun). Spolufinancovaly ho fondy EU.

Novou objednávkou se tak slovenská flotila RegioPanterů rozroste na 39 kusů.

„Slovenská železnice se významně modernizuje a jsme velmi rádi, že můžeme být u toho. Velmi si vážíme naší dlouhodobé spolupráce s Železničná spoločnosť Slovensko. Slovensko je pro naši skupinu klíčovou zemí. Je velmi důležité vyzdvihnout skvělou spolupráci s ŽOS Trnava, s níž pracujeme i na dalších projektech mimo Slovensko,“ uvedl Tomáš Ignačák ze společnosti Škoda Group.

Škoda Group dodala na Slovensko už elektrické jednotky 671 a push-pull soupravy (vozy tažené nebo tlačené lokomotivou). Dále společnost prodala do Bratislavy a dalších měst i tramvaje či trolejbusy.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru