Otevřít menu
Doprava dnes
-

Škoda Group dodala do Brna další obousměrnou tramvaj

Tento týden dorazila do brněnské části Medlánky druhá tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Vůz však ještě čekají typové zkoušky. Do provozu s cestujícími by tramvaj měla vyrazit na konci ledna.

7:14 / 6. ledna 2023
Škoda Group dodala do Brna další obousměrnou tramvaji

Foto: Obousměrná tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Zdroj: sdp-cr.cz

Do Brna dorazila nová obousměrná tramvaj Škoda ForCity Smart 45T za 60 milionů Kč. Vůz tu však nejprve čekají nutné zkoušky. „Pokud není tramvaj schválena jako typ třeba i v jiném městě, musí najet předepsané kilometry a projít řadou technických zkoušek, které jsou potřebné pro homologaci nového typu vozu. Část zkoušek již absolvoval vůz 1760, další nutné testy provedeme společně s výrobcem na voze 1761,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Nová tramvaj musí projít například zkouškou vytápění a větrání. Dále proběhne zkouška vibrací, zkratová zkouška nebo test podvozků se zátěží. Ten je předepsaný na 15 tun, což odpovídá běžnému zatížení vozu při provozu s cestujícími. „Hned po úspěšném absolvování všech testů vůz nasadíme do běžného provozu. Předpokládáme, že to bude poslední týden v lednu. Současně očekáváme, že by na konci ledna měla dorazit v pořadí již třetí tramvaj,“ doplnil Havránek.

Obousměrná tramvaj Škoda ForCity Smart 45T byla vyrobena primárně pro Brno. Do tramvaje o délce 31 metrů a šířce 2,5 metru se vejde až 233 cestujících, z toho je 64 míst vyhrazených pro sedící pasažéry.

Pro brněnský dopravní podnik vyrobila Škoda Group pět tramvají tohoto typu. Třetí vůz by měl dorazit do Brna na konci ledna, zbylé dva pak do konce března. Podnik díky podepsané rámcové smlouvě může v letech 2022 - 2026 nakoupit až 40 těchto tramvají v celkové hodnotě 2,4 miliardy Kč. U dalších tramvají stejného typu už nejsou vyžadovány typové zkoušky, jejich uvedení do provozu bude tedy mnohem jednodušší a rychlejší.

Publikovala: Lucie Sogelová (SPD ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru