Otevřít menu
Doprava dnes
-

Skončily stavební práce na trati v úseku Kolín – Velim. Omezení mají skončit i jinde

Správa železnic (SŽ) dokončila stavební práce na trati mezi Kolínem a Velimí. Vlaky už tak nemusí jezdit odklonem přes Nymburk a cestujícím se otevírá dvacet kilometrů nově zrekonstruované trati. Celkovou opravou prošel traťový úsek v průběhu srpna.

16:22 / 2. září 2022
Skončily stavební práce na trati v úseku Kolín – Velim. Omezení mají skončit i jindei

Foto: mdcr.cz

Vlaky tedy mohou znovu začít využívat obě traťové koleje, stejně jako je tomu v navazujících mezistaničních úsecích ve směru do Poříčan. Ty se dočkaly modernizace v rámci probíhající investiční akce, jejímž výsledkem jsou mimo jiné i nové odbočky Cerhenice a Tatce, umožňující operativně reagovat na aktuální dopravní situaci této vytížené koridorové trati.

Úsek trati mezi Velimí a Kolínem prošel celkovou opravou v průběhu srpna. Stavbaři zde kompletně vyměnili železniční svršek. SŽ využila nutná omezení související s pokračující modernizací přilehlého úseku z Velimi do Poříčan. Díky tomu mohla projít nezbytnou obnovou také poslední dvoukolejná část koridoru mezi Prahou a Kolínem, tedy nejvíce zatížená železniční trať v České republice.

V závěrečné fázi se již nachází i modernizace traťového úseku Velim – Poříčany, kde zbývá dokončit rekonstrukci ostrovního nástupiště ve stanici Velim. Tato výluka si ještě vyžádá výluku dvou vedlejších kolejí. Vzhledem k tomu, že vlaky budou moci využívat další tři staniční koleje, bude dopad na pravidelnost dopravy minimální. Omezení potrvá do prvního listopadu a poté se pro cestující otevře upravené nástupiště s novým bezbariérovým přístupem. Stavební práce by měly skončit v závěru letošního roku.

Letos by měly skončit i některé další výluky, které velmi zkomplikovaly provoz na důležitých trasách

Říjen:

- otevře se nové nádraží v pražských Vysočanech,

- zvýší se rychlost vlaků v okolí Přerova.

Listopad:

- hned první den v měsíci skončí veškerá omezení ve Velimi.

Prosinec:

- skončí výluka jedné koleje mezi Petrovicemi u Karviné a státní hranicí s Polskem (9.12.),

- skončí výluka na úseku Vysočany – Odbočka Skály (10.12.),

-  s novým jízdním řádem bude zaveden dvoukolejný provoz na trati Brno – Adamov - Blansko a vrátí se sem zatím alespoň vlaky osobní dopravy (11.12.),

- zdvojkolejní se trať mezi Soběslaví a Doubím u Tábora (12.12),

- na trati mezi Sudoměřicemi a Voticemi se bude od poloviny měsíce jezdit až 160 kilometrů v hodině,

- skončí jednokolejný provoz Bezpráví – Brandýs nad Orlicí na hlavním koridoru mezi Prahou a Ostravou (18.12).

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru