Otevřít menu
Doprava dnes
-

SmartWings přepravily za 9 měsíců 4,6 milionů cestujících

Letecká společnost SmartWings za devět měsíců tohoto roku přepravila ve svých letadlech 4,6 milionů cestujících, což je o 2,5 milionu více než za stejné období loňského roku. Meziročně se jedná o 120% nárůst. Mezi lednem a zářím aerolinky vypravily 29 tisíc letů. To je o 92 % více. Smartwings lety provozovaly z ČR i 8 zahraničních základen.

16:01 / 13. října 2022
SmartWings přepravily za 9 měsíců 4,6 milionů cestujícíchi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Smartwings.

V zimním letovém řádu Smartwings počítají z Prahy s pravidelnými linkami

Asi 2,7 milionů lidí letělo od ledna do září se společností Smartwings z nebo do České republiky. Toto číslo znamená meziroční nárůst o 109,4 %. V letní sezóně společnost nabízela letecká spojení z 5 českých letišť, a to z Prahy, Brna, Ostravy, Pardubic a Karlových Varů. Lidé z těchto základen mohli navštívit 70 destinací. Mezi červnem a srpnem 2022 využily letecké služby této společnosti asi 3 miliony cestujících a společnost dosáhla 97% předcovidové úrovně z roku 2019. Nejrušnějším letním měsícem byl červenec, kdy Smartwings přepravily přes 1,1 milionu cestujících na 6500 letech. Hranice 1 milionu přepravených pasažérů byla překročena rovněž v srpnu. Obsazenost letadel na pravidelných linkách dosáhla v hlavních letních měsících 95 %.

Další výrazný růst v počtu přepravených cestujících zaznamenaly Smartwings také v září. Společnost uskutečnila 5111 letů, na kterých přepravila 750 tisíc cestujících. Meziročně o 76,2 % více. I přes extrémně vysokou poptávku během letní sezony jako jedna z mála letecký společností nebyla nucena rušit žádné lety. V zimním letovém řádu Smartwings počítají z Prahy s pravidelnými linkami do Dubaje, Málagy, na Mallorku, Kanárské ostrovy, do egyptských letovisek Hurghada a Marsa Alam, na Madeiru, do Antalye a Tel Avivu. Charterové lety budou směřovat na Kapverdy, Kanárské ostrovy, do Ománu, SAE, Egypta.

Pravidelné linky a charterové lety budou Smartwings během zimy provozovat také ze svých zahraničních základen: Bratislavy (SAE, Omán, Kapverdy, Senegal, Zanzibar, Egypt), Varšavy a Katovic (Kanárské ostrovy, Kapverdy, Egypt, Madeira, Omán, Keňa, Turecko), Budapešti (SAE, Kanárské ostrovy, Egypt, Zanzibar), Paříže (Kanárské ostrovy, Madeira, Finsko, Jersey) a Kanárských ostrovů (Porto, Kapverdy, Jersey).

Smartwings je největší českou leteckou společností patřící do koncernu Smartwings Group. Provozuje pravidelné linky, charterové lety a privátní lety kategorie business jet. Společnost zajišťuje také velké množství speciálních letů pro mezinárodní firmy, světové humanitární a sportovní organizace. Smartwings je opakovaně držitelem certifikátu IOSA (IATA Operational Safety Audit). Flotila Smartwings čítá 42 letadel.

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: Smartwings)

zpět na články

inzerce

nahoru