Otevřít menu
Doprava dnes
-

SMBC se převzetím rivala Goshawk stane druhým největším pronajímatelem letadel

Společnost poskytující leasing letadel SMBC Aviation Capital se dohodla na převzetí menšího konkurenta Goshawk Aviation za 6,7 miliardy USD (159 miliard Kč). Akvizicí se SMBC stane druhým největším pronajímatelem podle počtu letadel, uvedla dnes agentura Reuters.

23:55 / 17. května 2022
 SMBC se převzetím rivala Goshawk stane druhým největším pronajímatelem letadeli

Foto: Shutterstock

Spojením vznikne společnost s majetkem 37 miliard eur (téměř 916 miliard Kč). Dohoda přichází šest měsíců poté, co si irská společnost AerCap Holdings upevnila pozici největšího pronajímatele letadel na světě převzetím leasingových aktivit firmy General Electric.

SMBC vlastní konsorcium firem zahrnující japonské podniky Sumitomo a Sumitomo Mitsui Financial Group. Firma uvedla, že převzetím získá 176 vlastněných a spravovaných letadel. Její flotila se tak zvýší na 709 letadel. Spolu s 261 objednanými letadly Airbus a Boeing SMBC překoná flotilu 832 letadel, která vlastní, spravuje nebo má objednaná firma Avolon.

SMBC dodala, že 82 procent flotily budou nová letadla s jednou uličkou. Šest letadel firmy Goshawk, která jsou v Rusku a podléhají sankcím EU, je z transakce vyloučeno. Goshawk je společným podnikem firem NWS Holdings a Chow Tai Fook Enterprises. Firma vznikla před deseti lety.

Analytici předpokládali, že loňská akvizice AerCap za 30 miliard USD vyvolá konsolidaci v odvětví, které financuje více než polovinu světové produkce osobních letadel. Ročně nakoupí letadla přibližně za 150 miliard USD.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru