Otevřít menu
Doprava dnes
-

Snadnější dojíždění polských zaměstnanců. Pardubický kraj chce na opravu silnice využít přeshraniční projekty

Pardubický kraj se zabývá modernizací silnice z Mladkova do Jablonného nad Orlicí. Projekt v odhadované výši 110 milionů Kč by mohl být financován především z evropského dotačního programu.

19:19 / 7. února 2023
Snadnější dojíždění polských zaměstnanců. Pardubický kraj chce na opravu silnice využít přeshraniční projektyi

Foto: Pardubický kraj chce zmodernizovat silnici z Mladkova do Jablonného nad Orlicí. Zdroj: Pardubický kraj

Radní Pardubického kraje se zabývají dalším postupem příprav na modernizaci silnice II/311 z Mladkova do Jablonného nad Orlicí. Předpokládá se, že kraj podá žádost o dotaci v rámci programu Interreg Česká republika – Polsko 2021-2027.

„Již v minulosti jsme v rámci silnice II/311, která vede z Lanškrouna až do Deštného v Orlických horách opravili úsek Nepomuky-Horní Čermná a plánujeme také modernizaci dalšího úseku z Horní Čermné do Mistrovic. Paralelně s tím řešíme také devět kilometrů dlouhý úsek z Jablonného nad Orlicí až do Mladkova, na který bychom chtěli získat finanční prostředky z programu přeshraniční spolupráce Interreg Česká republika – Polsko 2021-2027. Předpokládané náklady projektu činí 110 milionů korun a realizace by mohla začít koncem roku 2024,“ uvedl Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.

Pokud se kraj rozhodne požádat o dotaci, musí ještě tento měsíc podat zjednodušený projektový záměr, následně pak do tří měsíců dodat kompletní žádost se všemi přílohami dle podmínek výzvy. Celková výše modernizace silnice se odhaduje na 110 milionů Kč, v ideálním případě by se evropská dotace mohla vyšplhat až na 80 milionů Kč.

„Pro zvýšení bodového ohodnocení žádosti a úspěšnou obhajobu maximální výše dotace proto hledáme další kladné přeshraniční efekty, od nalezení partnera s podobným silničním úsekem na polské straně až po koordinaci významných zaměstnavatelů v Jablonném a okolí pro společnou organizaci přeshraničních autobusových spojů pro hromadnější dojíždění jejich zaměstnanců. Pokud by se takovéto unikátní dopravní spojení podařilo, pak by se zároveň výrazně ulevilo obcím v příhraničí, které trápí vysoká intenzita individuální osobní automobilové dopravy související s „pendlováním“ polských pracovníků do českých firem,“ informoval Ladislav Valtr, krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru