Otevřít menu
Doprava dnes
-

Společnost Arriva bude (zřejmě) na prodej

Německá železniční společnost Deutsche Bahn znovu zvažuje prodej dceřiné firmy Arriva. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg, podle níž se společnost při reorganizaci chce soustředit na své hlavní aktivity na německých železnicích.

12:20 / 18. ledna 2023
Společnost Arriva bude (zřejmě) na prodej

Německý státní železniční dopravce může při případné transakci usilovat o ocenění Arrivy na jednu až dvě miliardy eur (až bezmála 48 miliard Kč), uvádí obeznámené zdroje. Společnost Deutsche Bahn spolu se svými poradci posuzuje zájem potenciálních kupců. Zájemci zahrnují investiční společnosti i konkurenční dopravce.

Počátkem loňského roku o přípravě prodeje informovala s odvoláním na finančního ředitele Arrivy agentura Reuters. Deutsche Bahn podle ní též zvažuje prodej své logistické divize DB Schenker. V tomto případě by transakce mohla podle dobře informovaných zdrojů logistickou divizi ocenit na přibližně 20 miliard eur.

Arriva sídlí v britském Sunderlandu a provozuje vlakové a autobusové spojení ve 14 evropských zemích. V České republice provozuje skupina Arriva 2000 autobusů, 38 trolejbusů, 83 vlaků a zaměstnává přes 3500 lidí, uvádí společnost na svém webu.

O prodeji Arrivy, včetně možného vstupu na burzu, agentury a média psaly už na počátku roku 2019. Deutsche Bahn tehdy argumentovala snížením dluhu a investicemi. V květnu německý státní železniční dopravce upustil od vstupu Arrivy na burzu kvůli nejistotě na finančních trzích. Mateřská společnost tehdy dostala v rámci záchranného plánu finanční pomoc od německého státu.

Publikoval: Petr Dejnožka (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru