Otevřít menu
Doprava dnes
-

Společnost Dachser přemýšlí nad koupí nákladních vozidel na elektrický pohon

Mezinárodní logistický provider Dachser plánuje zakoupit 50 plně elektrických nákladních vozidel eActros LongHaul od společnosti Mercedes-Benz. Tento elektrokamion má dojezd 500 km, navíc bude připraven k sériové výrobě do roku 2024. Nákladní vozidlo pro dálkovou dopravu s výměnnou nástavbou bude strategií pro ochranu klimatu.

5:36 / 22. ledna 2023
Společnost Dachser přemýšlí nad koupí nákladních vozidel na elektrický pohoni

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Dachser.

Společnost Dachser je pro nás v oblasti udržitelné dopravy velmi váženým zákazníkem

Mezinárodní logistický provider Dachser plánuje rozšířit svoji evropskou flotilu o 50 vozidel eActros LongHaul od společnosti Mercedes-Benz, které byly představeny na letošním veletrhu IAA Transportation. Dachser jako globální společnost s centrálou v německém Kemptenu za tímto účelem podepsala se společností Mercedes-Benz Trucks Letter of Intent. Dachser plánuje použití vozidla eActros LongHaul nakonfigurovaného jako vůz 6x2 s výměnnou nástavbou s nakládací výškou 1 120 mm. Společnost tak výrazně rozšíří svoji flotilu vozidel na elektrický pohon. Očekává se, že tento e-kamion s dojezdem přibližně 500 km na jedno nabití bude připraven k sériové výrobě do roku 2024.

Stina Fagerman, Head of Marketing, Sales and Services společnosti Mercedes-Benz Trucks k tomu řekl:Společnost Dachser je pro nás v oblasti udržitelné dopravy velmi váženým zákazníkem. Dachser byl již při vývoji vozidla eActros 300/400 pro těžkou distribuční přepravu oddaným testovacím partnerem. O to více nás těší, že tato logistická společnost plánuje nyní využít také eActros LongHaul a podporuje nás v naší e-strategii.“

Tento Letter of Intent podtrhuje náš závazek k vývoji a testování pohonů užitkových vozidel šetrných k životnímu prostředí,řekl Alexander Tonn, Chief Operating Officer (COO) Road Logistics skupiny Dachser, a dodal:  „Dlouhý dojezd vozidla eActros LongHaul nám umožní přepravovat zboží mezi našimi evropskými pobočkami bezemisně, a to i v hustém provozu a v dálkových přepravách. To je důležitá součást dlouhodobé strategie ochrany klimatu naší společnosti Dachser.“

Dlouhý dojezd vozidla eActros LongHaul nám umožní přepravovat zboží mezi našimi evropskými pobočkami bezemisně

Dachser používá akumulátorová elektrická vozidla, jako jsou FUSO eCanter a eActros, od roku 2018 jako součást svého konceptu udržitelné městské dopravy „DACHSER Emission-Free Delivery“. V jedenácti evropských městech doručují elektrické dodávky a kamiony v definované oblasti center měst všechny zásilky CO2 neutrální cestou. Na poslední míli používá Dachser k distribuci zásilek také elektricky podporovaná nákladní kola. Pilotní projekt v německém Stuttgartu byl v roce 2018 vítězem soutěže „Sustainable Urban Logistics“ (Udržitelná městská logistika) německého Spolkového ministerstva pro životní prostředí a Spolkové agentury pro životní prostředí. „V city logistice máme velmi dobré zkušenosti s výkonem vozidel BEV (bateriová elektrická vozidla). Bylo proto logické udělat další krok – najít řešení pro dálkové jízdy – společně s Mercedes-Benz Trucks," uvedl Stefan Hohm, Chief Development Officer (CDO) skupiny Dachser.

Mercedes-Benz eActros LongHaul

Vývojoví inženýři ze společnosti Mercedes-Benz Trucks navrhli eActros LongHaul tak, aby vozidlo a jeho součásti splňovaly stejné požadavky na odolnost jako srovnatelný konvenční Actros – kamion s vysokou užitkovou hmotností pro dálkové trasy. Tedy nájezd 1,2 milionu kilometrů za období deseti let. Baterie používané v eActros LongHaul využívají technologii lithium-železo-fosfátových článků (LFP). Ty se vyznačují především dlouhou životností a větší využitelnou energií. Baterie sériového vozidla eActros LongHaul lze na nabíjecí stanici o výkonu asi jeden megawatt nabít z 20 na 80 procent za necelých 30 minut. Tři akumulátory poskytují celkovou instalovanou kapacitu přes 600 kWh a dva elektromotory jako součást nové e-nápravy generují trvalý výkon 400 kW a špičkový výkon přes 600 kW. Kromě tahače bude Mercedes-Benz Trucks hned při uvedení na trh vyrábět také varianty eActros LongHaul s rigidním podvozkem. Zákazníkům to nabídne řadu dalších možností pro použití v čistě elektrických přepravách.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: Dachser)

 

zpět na články

inzerce

nahoru