Otevřít menu
Doprava dnes
-

Společnost Emirates přispívá k ekologizaci. Minulý rok zlikvidovala půl tuny plastů a skla

Letecká společnost Emirates v průběhu roku 2022 zrecyklovala více než 500 tisíc kilogramů plastů a skla, a to díky sběru vyřazených lahví, které byly použity na palubě letadla, následně recyklovány a znovu využity. Tento objem představuje přibližnou hmotnost plně naloženého vlajkového letadla Emirates A380.

15:05 / 26. února 2023
Společnost Emirates přispívá k ekologizaci. Minulý rok zlikvidovala půl tuny plastů a skla

Na palubě každého letu přistávající v Dubaji palubní personál Emirates třídí skleněné a plastové lahve, které jsou odeslány do recyklačního závodu v Dubaji. Sklo se nejdříve roztřídí podle barevnosti a následně rozdrtí. Toto recyklované sklo, které je připraveno k opětovnému roztavení, se následně posílá výrobcům skla ve Spojených arabských emirátech, ti ho přidávají do své směsi na výrobu nových lahví. Plastové lahve se vyčistí, následně se rozsekají na vločky a roztaví na pelety, ze kterých se vyrábí další plastové produkty. Díky tomu se společnosti Emirates a Emirates Flight Catering podaří každý rok zachránit tisíce kilogramů skla a plastů, které by jinak skončily na skládce. 

S nápadem recyklovat sklo a plast na palubě letadla přišli v roce 2019 členové palubního personálu Emirates v rámci pravidelných webinářů a akcí, kde se mohou sdílet svou zpětnou vazbu a inovativní nápady s klíčovými odděleními společnosti. Jejich návrh se setkal s kladným ohlasem a byl realizován během několika týdnů.

Společnost Emirates se angažuje také v dalších iniciativách podporujících opětovné využití plastů nebo používání udržitelných materiálů všude tam, kde je to možné. 

Již šest let nabízí Emirates cestujícím na dálkových letech v Economy Class přikrývky z udržitelného materiálu vyrobeného z recyklovaných plastových lahví. Jeden kus těchto měkkých a hřejivých dek je vyroben z 28 recyklovaných plastových lahví, které jsou rozdrceny na plastové vločky, a poté přeměněny na přízi, čímž vzniká fleecový materiál. Z jemného vlákna se pak utkají měkké deky. Za šest let se tak využilo více než 95 milionů plastových lahví. Je to největší program udržitelných přikrývek na palubě letadla v rámci celého leteckého průmyslu. Výrobní proces s využitím recyklovaného polyethylentereftalátu (rPET) také snižuje emise energie přibližně o 70 %.

Odpovědná spotřeba je pro Emirates klíčovou oblastí, na kterou se zaměřuje z hlediska ochrany životního prostřední, což je promítnuto také v kodexu chování externích dodavatelů. Například dřevěná míchátka do čaje a kávy, papírová brčka a palubní tašky se vyrábějí ze dřeva a papíru z odpovědně obhospodařovaných lesů. 

Kromě výše zmíněného jsou pro cestující připraveny bezplatné tašky s hračkami, plyšové hračky z recyklovaných plastových lahví, ledvinky, tašky, batohy, palubní sady toaletních potřeb a mnoho dalšího. 

Autor: Filip Červinka (čerpáno z TZ Emirates)

zpět na články

inzerce

nahoru