Otevřít menu
Doprava dnes
-

Společnost Hiddenfjord získala ocenění za snížení emisí uhlíku

Společnost Hiddenfjord získala ocenění SEAL Business Sustainability Award pro rok 2021 za snížení emisí uhlíku o 94 % Po přechodu z letecké přepravy na námořní získal tento chovatel lososů obecných už druhé ocenění.

10:21 / 25. prosince 2021
Společnost Hiddenfjord získala ocenění za snížení emisí uhlíkui

Foto: ČTK

Rodinný podnik Hiddenfjord z Faerských ostrovů, který dodává čerstvé lososy do Severní Ameriky a Evropy, získal ocenění SEAL Business Sustainability Award za rok 2021. Společnost Hiddenfjord byla oceněna organizací SEAL (což je zkratka pro Sustainability, Environmental Achievement and Leadership) v kategorii Environmentální iniciativy za výrazné snížení emisí CO2 způsobených dopravou. Díky svému loňskému přechodu z letecké přepravy na námořní je totiž tato společnost snížila o 94 %. „Udržitelnost je pro nás jednou z nejdůležitějších hodnot. Jsme také hluboce přesvědčeni, že naše dnešní aktivity nesmí bránit těm budoucím," říká Atli Gregersen, majitel a generální ředitel společnosti Hiddenfjord. 

Společnost Hiddenfjord přestala v říjnu 2020 využívat leteckou přepravu a stala se tak prvním chovatelem lososů na světě, který se spoléhá výhradně na udržitelnější způsoby přepravy. Ve vydaném u příležitosti výročí tohoto milníku společnost podrobně popsala, jak se jí podařilo při doručování čerstvých lososů zákazníkům výrazně snížit svou uhlíkovou stopu díky používání zaoceánských nákladních lodí. „Toto ocenění přijímáme s pokorou, protože si uvědomujeme, že se v dnešní době všichni musíme ještě více zasazovat o změnu. Dnes je planeta v našich rukou, což nás vůči budoucím generacím zavazuje k tomu, abychom o udržitelnosti jen nemluvili, ale začali na cestě k ní také podnikat konkrétní kroky,"prozrazuje Atli Gregersen.

Své významné postavení v oblasti ochrany životního prostředí společnost Hiddenfjord potvrdila, když získala i cenu Gold Award v kategorii životního prostředí a udržitelnosti podniku v britské soutěži Business Brilliance Awards. Gregersen byl také nominován na cenu edia Sustainability Leaders, jedno z nejprestižnějších ocenění za udržitelné podnikání ve Velké Británii, v kategorii Podnikatel roku. Tato nominace odráží práci společnosti Hiddenfjord v oblasti dobrých životních podmínek zvířat a udržitelnosti za posledních 30 let.

Příkladem může být její jedinečný systém odlovu, který lososům nezpůsobuje zbytečný stres, nebo chov mladých lososů na souši. Ten zkracuje dobu pobytu lososů v oceánu, a minimalizuje tak riziko výskytu mořských vší. Ve spolupráci s faerskými úřady společnost Hiddenfjord na Faerských ostrovech neustále prosazuje přísné a praktické veterinární předpisy. Ostatní země věnující se zemědělství tak inspiruje k přijetí podobných právních předpisů.

Vítězové budou vyhlášeni 2. února 2022.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj: ČTK)

Společnost Hiddenfjord získala ocenění za snížení emisí uhlíku Foto: ČTK.
zpět na články

inzerce

nahoru