Otevřít menu
Doprava dnes
-

Společnost Lufthansa znovu v zelených číslech, další zlepšení má ještě přijít

Největší německá letecká společnost Lufthansa se loni vrátila k zisku a další výrazné zlepšení předpovídá díky zotavení sektoru i v letošním roce. Provozní zisk loni dosáhl 1,51 miliardy eur (35,4 miliardy Kč) po ztrátě 1,6 miliardy eur o rok dříve. Loňský výsledek firma označila za jasně pozitivní.

15:55 / 4. března 2023
Společnost Lufthansa znovu v zelených číslech, další zlepšení má ještě přijíti

Foto: lufthansagroup.com

Počet přepravených cestujících se loni zdvojnásobil a čisté tržby se proti předchozímu roku zvýšily také skoro na dvojnásobek. Lufthansa, která je největším leteckým dopravcem v regionu, se ale stále nedostala zpět na čísla před pandemií covidu-19. "Lufthansa je zpět," uvedl generální ředitel Carsten Spohr. "Za jediný rok jsme dokázali finanční situaci firmy bezprecedentně otočit... Poptávka po cestování letadlem zůstává i v roce 2023 vysoká," dodal.

Zpět v zisku je Lufthansa i za čtvrté čtvrtletí, kdy vydělala 575 milionů eur po ztrátě 42 milionů eur o rok dříve. Čtvrtletní výsledek je v souladu s očekáváním analytiků, uvedla agentura Reuters. Zlepšila se i bilance, čistý dluh klesl na 6,9 miliardy z devíti miliard eur o rok dříve. Provozní zisk je ale pořád o 34 procent nižší než v roce 2019, což byl poslední celý rok neovlivněný pandemií. Počet přepravených cestujících byl v loňském roce na 72 procentech stavu z roku 2019. Lufthansa teď zároveň čelí vysoké nákladové inflaci, stejně jako prudkému růstu cen pohonných hmot. Zástupce Lufthansy řekl, že firma vyšší náklady promítá do cen svých služeb.

Akcie Lufthansy na výsledky hospodaření zareagovaly silným růstem. Odpoledne si na burze ve Frankfurtu nad Mohanem připisovaly více než šest procent a nacházely se na 10,50 eura. Dostaly se tak na maximum od léta roku 2021. Jen od prosince už zpevnily o více než 30 procent. Lufthansa loni kvůli nedostatku personálu a stávkám několikrát zrušila mnoho letů. Případnému dalšímu chaosu o letních prázdninách má v plánu letos předejít tím, že některé plánované spoje už s předstihem omezuje. Německá odborová organizace Verdi považuje výrazné zlepšení v hospodaření firmy za důvod, aby Lufthansa vyjednala se svými zaměstnanci lepší pracovní podmínky.

"Vedení firmy teď musí získat zpět důvěru zaměstnanců," řekl zástupce Verdi Marvin Reschinsky, který má v odborové organizace na starosti právě vztahy s Lufthansou. Verdi nedávno avizovala, že chystá další stávky a snaží se vyjednat, aby každý zaměstnanec Lufthansy dostal mimořádnou prémii 3000 eur (přes 70.000 Kč).

Lufthansa je zatím poslední velkou leteckou společností z Evropy, která oznámila za loňský rok ziskové hospodaření. Připojila se tím k aerolinkám Air France-KLM a IAG, mateřské společnosti British Airways. Ty předpovídají, že na úroveň před pandemií se jejich podnikání vrátí v letošním roce. I když rozpočty evropských domácností i firem dál nepříznivě ovlivňuje vysoká inflace, poptávka po služebních cestách a zejména letních pobytech zůstává vysoká.

Autor: Filip Červinka (zdroj: ČTK)

 

zpět na články

inzerce

nahoru