Otevřít menu
Doprava dnes
-

Společnost MAN Truck & Bus oslavila 30. výročí v České republice na veletrhu Czechbus!

Na 11. ročníku středoevropského veletrhu autobusů, hromadné dopravy, telematiky a servisní techniky CZECHBUS MAN Truck & Bus oslavil své 30. výročí v České republice! Tato společnost na letňanském výstavišti představila Autobus roku 2023 či Coach of the Year 2022!

12:43 / 24. listopadu 2022
Společnost MAN Truck & Bus oslavila 30. výročí v České republice na veletrhu Czechbus!i

Foto: Společnost MAN Truck & Bus na Czechbusu 2022. Zdroj: MAN Truck & Bus.

Ve společnosti MAN jsme hrdí na to, že již 30 let v Česku

MAN Truck & Bus oslavil letos narozeniny i úspěch v segmentu autobusů. „Ve společnosti MAN jsme hrdí na to, že již 30 let v Česku a 25 let na Slovensku podporujeme, sloužíme a rosteme společně s našimi zákazníky a partnery. Za tu dobu urazil dopravní průmysl i veřejná doprava v České i na Slovenské republice dlouhou cestu. Stejně tak značka MAN a NEOPLAN. Jsme silní pouze s vámi, našimi zákazníky a partnery. A když vám dodáme špičkovou technologii, budou z toho mít prospěch obě strany,“ řekl Jan Kohlmeier jednatel firmy a dodal: „Letos slavíme tři dekády v České republice. Vystavujeme zde na Czechbusu Coach of the Year 2022 a Bus of the Year 2023.“

COACH OF THE YEAR 2022, to je Neoplan Cityliner

MAN získali pošesté v řadě titul Coach of the Year 2022. Stal se jím NEOPLAN Cityliner. Edice Platin zaujala experty především celkovou vyvážeností efektivnosti nákladů, komfortu, designu a bezpečnosti. Výborné hodnocení dostala také výkonná pohonná soustava s nejmodernějším 6válcovým motorem Euro 6, který je perfektně sladěným s novou 6stupňovou automatickou převodovkou ZF EcoLife Coach 2. Hnací ústrojí je navrženo pro meziměstské autobusy, resp. autokary, a zvláště se hodí pro náročné trasy se strmými stoupáními a úzkými zatáčkami. Průběžné brzdění a razantní zrychlení si totiž vyžadují časté a velmi rychlé řazení. A právě v takových situacích převodovka EcoLife Coach předvede svůj vysoký stupeň účinnosti. Další působivou funkcí autobusu je schopnost plynule a efektivně zrychlovat bez přerušení trakce při přeřazování.

„Kromě komfortu a vzhledu hraje klíčovou roli v modelu NEOPLAN Cityliner bezpečnost, o kterou se stará množství inovativních asistenčních systémů s cílem maximálně chránit cestující, řidiče i ostatní účastníky silničního provozu. Přispívá k tomu i řada ochranných opatření proti Covid-19. Jedním z příkladů je fakt, že k výbavě autokaru patří originální vnitřní antivirový vzduchový filtr MAN. A ten aktivně chrání před přenosem virů výrazným snížením koncentrace aerosolů,“ pronesli na Czechbusu zástupci společnosti MAN Truck & Bus.

Vidět byl autobus MAN Lion's Intercity LE! Ten obdržel cenu iF Design Award 2022

Nový autobus MAN Lion's Intercity LE přišel na trh teprve nedávno a už sbírá první ocenění, kterým je iF Design Award 2022. Designéři karoserie citlivě a velmi rozpoznatelně aktualizovali design Smart Edge, který byl poprvé představen v roce 2017 na novém modelu MAN Lion's Coach (Smart Edge znamená důsledně čisté a dynamické linie, křivky a hrany v celém vozidle). Z toho je zřejmé, že Lion's Intercity LE patří do současné rodiny autobusů MAN a zaslouženě přitahuje pozornost v městské i meziměstské dopravě.

Přední kapota má štíhlý horizontální design, který dodává autobusu mimořádně výrazný vzhled. Vypadá však dobře nejen zepředu, ale i ze strany. K tomu přispívá mimo jiné dynamická linie černé přední části a robustně vypadající podběhy kol. Široké zadní sloupky a typický zadní střešní spoiler navíc evokují bezpečnost a efektivitu. Přitažlivý je také přepracovaný interiér, který byl důsledně navržen s ohledem na bezbariérovost a snadný přístup pro handicapované cestující. Zvláštní pozornost byla věnována všem povrchům, které mají vysoce kvalitní povrchovou úpravu. Díky novému modernímu řešení přímého osvětlení působí interiér mimořádně prostorně a svěže.

Autobus roku 2023 je také z MAN Truck & Bus

„Jsme jedním z nejprogresivnějších výrobců v dopravním průmyslu a naším cílem bylo, je a bude vyvíjet pokročilé technologie, které významně přispívají k prosperitě našich zákazníků a zároveň jsou šetrné k životnímu prostředí. Proto je jedním z klíčových témat společnosti MAN právě elektro mobilita. V této souvislosti stojí za pozornost například zahájení vlastní výroby baterií, výstavní premiéra e-trucku MAN, přípravy na velkosériovou výrobu elektrických nákladních vozidel, ale hlavně titul Autobus roku 2023 pro plně elektrický městský autobus Lion's City E,“ pronesli zástupci společnosti.

Autobus roku 2023 za 10 dní urazil téměř 2 500 km dlouhou cestu přes osm evropských zemí do irského Limericku, což si zaslouží uznání. Tam se ve dnech 9. až 12. května zúčastnil mezinárodního testu autobusů Euro Test 2022, v jehož rámci bylo členy odborné poroty testováno a hodnoceno 5 modelů od 5 různých výrobců. Po čtyřech dnech intenzivního testování a dlouhých technických diskusích byl konečný verdikt jasný. Cenu Autobus roku 2023 získal MAN Lion's City E. Porotu složenou z 23 evropských odborných novinářů zaujal především celkový koncept vítězného městského autobusu, který boduje z hlediska dojezdu, spolehlivosti, komfortu a především udržitelnosti.

MAN směruje k udržitelné budoucnosti

Pokud jde o hnací ústrojí, MAN používá k podpoře jízdních výkonů centrální elektromotor na zadní nápravě nebo u kloubové varianty dva centrální elektromotory na druhé a třetí nápravě. Energii pro 100% elektrický pohon dodávají baterie umístěné na střeše vozidla. Za příznivých podmínek zaručují dojezd až 350 kilometrů na jedno nabití, a to po celou dobu životnosti baterií. Bez udržitelnosti není budoucnost. V souladu s tímto základním poznatkem společnost MAN Truck & Bus pevně zakotvila toto téma do své podnikové strategie. Dekarbonizace vozového parku hraje ústřední roli ve strategii udržitelnosti společnosti MAN. V současné době až 97,4 % všech emisí skleníkových plynů pochází z portfolia výrobků. Do roku 2030 plánuje MAN výrazně snížit emise skleníkových plynů na kilometr jízdy prodávaných nákladních vozidel, autobusů a dodávek o 28 % oproti roku 2019. Nejpozději do roku 2050 chce MAN dosáhnout neutrální bilance skleníkových plynů. To znamená nulové emise v celém hodnotovém řetězci. Mnichovský výrobce užitkových vozidel se k těmto cílům zavázal v roce 2021 v rámci iniciativy SBTi (Science Based Targets Initiative) na ochranu klimatu. Nejdůležitějším strategickým opatřením ke snížení emisí CO2 je elektrifikace vozového parku MAN, přičemž tato transformace již začala.

Autor: Richard Mrkvčika (Zdroj: MAN Truck & Bus)

Společnost MAN Truck & Bus oslavila 30. výročí v České republice na veletrhu Czechbus! Foto: Společnost MAN Truck & Bus na Czechbusu 2022. Zdroj: MAN Truck & Bus.. Společnost MAN Truck & Bus oslavila 30. výročí v České republice na veletrhu Czechbus! Foto: Společnost MAN Truck & Bus na Czechbusu 2022. Zdroj: MAN Truck & Bus.. Společnost MAN Truck & Bus oslavila 30. výročí v České republice na veletrhu Czechbus! Foto: Společnost MAN Truck & Bus na Czechbusu 2022. Zdroj: MAN Truck & Bus..
zpět na články

inzerce

nahoru