Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic bude letos do provozu vlaků zasahovat méně, stavební sezona běží naplno

Správa železnic představila svůj silně proinvestiční rozpočet 70 miliard, který letos umožní realizaci několika důležitých staveb na české železnici. Plán představil ministr dopravy Martin Kupka a generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Z 38 projektů se již polovina staví, přičemž také došlo k dokončení několika staveb z předešlého období.

15:55 / 30. dubna 2023
Správa železnic bude letos do provozu vlaků zasahovat méně, stavební sezona běží naplnoi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Správa železnic.

Přidělené finanční prostředky směřují zejména na realizaci 38 plánovaných významných staveb

„Cestování vlakem představuje udržitelný způsob přepravy a jeho obliba v Česku stále roste. Proto je nutné pokračovat ve vysokém tempu modernizace tratí a zlepšovat jejich stav a propustnost. Tím spíš, když Správa železnic může letos čerpat nejvyšší objem financí ze všech dopravních sektorů,uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Přidělené finanční prostředky směřují zejména na realizaci 38 plánovaných významných staveb. K zahájení realizace nebo vyhlášení výběrového řízení na realizaci už došlo u 19 z nich. Aktuálně se staví na 174 kilometrech tratí. Stavební práce odstartovaly na jednom z úseků plánované trati na letiště, a to mezi stanicemi Praha-Bubny – Praha-Výstaviště. Naplno běží rekonstrukce nástupišť v Lovosicích a nádražní budovy v Karviné.

Správa železnic už vybrala zhotovitele náhrady prvního přejezdu na koridoru nadjezdem v Olomouci-Holici. Probíhají tendry na výstavbu bezbariérového přístupu na nástupiště v Kolíně, rekonstrukci úseku Karlštejn – Beroun, první část modernizace stanice Praha-Smíchov, zdvoukolejnění Branického mostu nebo rekonstrukci stanice Havířov a navazujícího úseku do zastávky Havířov střed. SŽ hledá rovněž zhotovitele několika instalací evropského zabezpečovače ETCS. Tím je vybaveno už více než 750 kilometrů tratí.

V průběhu letošního roku plánujeme vypsat výběrová řízení na další významné akce. V rámci projektu železnice na letiště to bude modernizace stanice Praha Masarykovo nádraží. Pražského Smíchova se pak týká druhá část rekonstrukce tamní stanice a výstavba nové lávky přes kolejiště,” řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Na spojnici Brna a Havlíčkova Brodu jsou před zahájením práce v úsecích Přibyslav – Pohled a Vlkov u Tišnova – Křižanov. Na stejné trati se nachází i stanice Brno-Královo Pole, kterou čeká modernizace nástupišť a výstavba nové nádražní budovy. Miliardovými akcemi jsou také rekonstrukce úseků Lipník nad Bečvou – Drahotuše a Kyjice – Chomutov. Z hlediska bezpečnosti je pak důležitá náhrada pětikolejného přejezdu ve stanici Studénka podjezdem.

Podrobnější informace o tomto tématu vám přineseme v dalších článcích.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru