Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic chystá přesun mostu od pražského Výstaviště

Most od pražského Výstaviště čeká přesun do nového působiště. Z historického železničního mostu přes ulici Dukelských hrdinů v pražských Holešovicích se stane exponát Národního technického muzea. Správa železnic (SŽ) se chystá na demontáž ocelové konstrukce. Její úlohu převezme zcela nová estakáda, která bude součástí stavby trati na letiště.

18:47 / 13. dubna 2023
Správa železnic chystá přesun mostu od pražského Výstavištěi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Správa železnic.

Snesení mostu z 19. století se bude provádět jeřábem

"Snesení mostu z 19. století se bude provádět jeřábem LTM 1350. Za pomoci vázacích prostředků dojde k zavěšení mostní konstrukce na jeřáb a jejímu přenesení na přistavený podvalník s tahačem. Ten ji odveze v nedělních ranních hodinách. Následně se odstraní spodní stavba mostu, která uvolní místo pro základy budoucího přemostění," řekla tisková mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová a doplnila: "Snášení mostní konstrukce ovlivní provoz pod mostem v ulici Dukelských hrdinů, která bude od 15. do 24. dubna uzavřena. V úterý 25. dubna se obnoví provoz tramvají, auta se na komunikaci vrátí 15. května."

Příhradové nýtované konstrukce byly ve své době klíčovým stavebním prvkem mostů. Konkrétně ten v ulici Dukelských hrdinů vznikl v roce 1890, železniční dopravě tak sloužil přes 130 let. Nově se stane jednou z dominant Muzea železnice a elektrotechniky NTM, které vznikne v bývalém depu na Masarykově nádraží. V místě původního mostu se vybuduje nová estakáda. Její výstavba je součástí modernizace trati mezi Prahou a Kladnem s odbočkou na Letiště Václava Havla. Konkrétně jde o úsek mezi pražskými Bubny a Výstavištěm. 

Snesení historické mostní konstrukce a jejímu převozu do budoucího muzejního areálu předcházel podpis nové smlouvy mezi Správou železnic a NTM, jejímž předmětem byl převod dalších technických zařízení do majetku muzea. Kromě zmíněného mostu se stalo součástí jeho sbírek rovněž několik přejezdových zabezpečovacích zařízení, sloupy a další součásti trakčního vedení, mostní provizorium a litinové sloupy ze zrušeného zastřešení nástupiště ve stanici Řetenice.           

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: SŽ)

zpět na články

inzerce

nahoru