Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic chystá první terminál vysokorychlostní železnice!

Dnes si představíme jeden z prvních úseků VRT, který Správa železnic začne stavět už za čtyři roky. 

6:43 / 29. září 2021
Správa železnic chystá první terminál vysokorychlostní železnice!

Spolu s prvním úsekem VRT se také chystá první terminál vysokorychlostní železnice! VRT Polabí mezi Prahou a Poříčany bude mít zhruba 30 km. Na první pohled se může zdát, že tak krátký úsek v prvních letech ničemu nepomůže. Opak je ale pravdou! Trať poslouží třeba expresním vlakům z Ostravy nebo Brna. Uleví tak silně vytíženému koridoru, na kterém kromě dálkových vlaků jezdí i příměstské osobáky.

Zahájení výstavby se očekává v roce 2025. Hotovo by mělo být za 3-4 roky. Správa železnic na trase připravuje terminál Praha východ, který umožní pohodlný přestup mezi linkami VRT. Nabídne také kapacitní parkoviště, služby pro obyvatele širokého okolí nebo zastávku návazné veřejné dopravy. Jeho podobu určila architektonická soutěž.

Terminál bude sloužit obyvatelům severovýchodní části Středočeského kraje

Předmětem architektonické soutěže bylo zpracování architektonicko-urbanistického návrhu pro účely budoucí výstavby nového železničního terminálu Praha východ, který bude součástí prvního úseku vysokorychlostní tratě (VRT) v ČR. Bude sloužit jako přestupní uzel mezi VRT Praha – Brno a VRT Praha – Hradec Králové a zároveň jako součást systému P+R pro dojíždějící cestující.

Připravovaný terminál s pracovním názvem Praha východ bude sloužit zejména obyvatelům severovýchodní části Středočeského kraje a přilehlých oblastí hlavního města. Terminál nabídne rychlé železniční spojení pro pravidelné dojíždění do centra hlavního města a zároveň pohodlné spojení s Brnem, Ostravou, Drážďany, Vídní a mnoha dalšími městy u nás i v zahraničí. Umístění terminálu na okraji metropole nabídne i bezproblémové parkování a dobrou dostupnost.

Terminál by měl svým architektonickým i technickým řešením symbolizovat novou éru železniční dopravy a infrastruktury v České republice, která se po dostavbě VRT napojí na evropskou železniční síť.

Představení vítězného návrhu a systému vysokorychlostní železnice proběhlo 13. dubna 2021 od 19:00. 

Záznam je k dispozici na Youtube CAMP PRAHA ZDE!

Autor: Bc. Filip Červinka

Správa železnic chystá první terminál vysokorychlostní železnice! . Správa železnic chystá první terminál vysokorychlostní železnice! . Správa železnic chystá první terminál vysokorychlostní železnice! .
zpět na články

inzerce

nahoru