Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic dokončila rekonstrukci výpravní budovy v Prachaticích

Mezi opravené jihočeské výpravní budovy se nově může zařadit i ta v Prachaticích. Kromě oprav budovy probíhaly stavební práce i na příjezdové cestě k nádraží. Správa železnic zahájila rekonstrukci objektu minulý rok v červnu.

7:15 / 1. prosince 2022
Správa železnic dokončila rekonstrukci výpravní budovy v Prachaticíchi

Foto: Nově opravená výpravní budova v Prachaticích. Zdroj: Facebookový profil Správy železnic

Téměř rok a půl trvaly na prachatickém nádraží stavební práce, které probíhaly ve dvou etapách. V první se stavbaři zaměřili na budovu samotnou, během druhé fáze byl opraven kanalizační řád.

Výpravní budova z roku 1893 dostala novou střechu, fasádu, okna a dveře. Opraveny byly i vnitřní prostory určené pro cestující. Historický ráz budovy však zůstal zachován, obnovily se například litinové sloupy s ozdobnou hlavicí. Nově budova disponuje bezbariérovým přístupem a novými toaletami. Ty jsou otevřeny v režimu 24/7.

Po dokončení oprav budovy došlo i na vybudování nového kanalizačního řádu. Společně s tím byl ve spolupráci s městem Prachatice položen v celé šíři komunikace i nový asfaltový povrch. Díky němu je zajištěn pohodlnější příjezd především k samotnému nádraží.

Rekonstrukce výpravní budovy provedená společností Edikt vyšla na 19,9 milionů Kč.

Správa železnic opravila v letošním roce v Jihočeském kraji i jiné výpravní budovy. Rekonstrukce proběhly ve Vimperku, Veselí nad Lužnicí, Suchdolu nad Lužnicí a Balkově Lhotě. Aktuálně ještě probíhají opravy ve stanici Čejetice a pokračuje rekonstrukce výpravní budovy v Českých Budějovicích a Písku.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Správa železnic)

Správa železnic dokončila rekonstrukci výpravní budovy v Prachaticích Foto: Prachatice se pyšní opraveným nádražím. Zdroj: Facebookový profil Správy železnic.
zpět na články

inzerce

nahoru