Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic hledá projektanta pro další úsek trati na letiště! Kdo bude projektovat úsek Veleslavín – Ruzyně?

Správa železnic (SŽ) nově hledá projektanta na další část trati na letiště. Tentokrát se hledá projektant úseku z Veleslavína do Ruzyně. V tomto úseku trať díky modernizaci změní svou podobu, navíc se vybuduje nová zastávka Praha-Liboc. Co dalšího tato modernizace trati na letiště v tomto úseku přinese?

7:13 / 22. února 2023
Správa železnic hledá projektanta pro další úsek trati na letiště! Kdo bude projektovat úsek Veleslavín – Ruzyně?i

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Správa železnic.

Zahájení samotných stavebních prací se předpokládá v roce 2025

„Vítězný projektant pro tento úsek vypracuje dokumentaci pro společné povolení. Stavba bude začínat v podzemní stanici Praha-Veleslavín, která bude přestupním bodem na metro a další spoje MHD. Její podoba vzešla z mezinárodní architektonické soutěže. Nově vybudovaná zastávka Praha-Liboc bude umístěna mezi Brodeckou ulicí a ulicí U Prioru. Koncová stanice celého úseku v Ruzyni se pak přesune na opačnou stranu Drnovské ulice. Cestující zde získají snadný přestup mezi vlaky od Kladna a na letiště,“ prozradili detaily zástupci SŽ. Všechna nástupiště budou zajištěna bezbariérovým přístupem, přičemž samozřejmostí je pohodlný nástup do moderních vlaků. Modernizace tohoto úseku navíc přinese elektrizaci trati či zdvoukolejnění, které zkrátí intervaly vlakových spojů. Elektrizace podpoří snížení ekologické zátěže a ztiší provoz společně s budoucími protihlukovými stěnami. Zruší se všechny železniční přejezdy, což zvýší bezpečnost provozu a přispěje to ke zvýšení traťové rychlostí. Zahájení samotných stavebních prací se předpokládá v roce 2025, přesná výše nákladů bude známa po dokončení projektové dokumentace.

„Je to důležitý krok v přípravě dalšího úseku trati na letiště,“ zmínil k tomuto tématu ministr Martin Kupka na svém facebookovém profilu, to podobné pronesl Jiří Svoboda, generální ředitel Správa železnic: Jsme zase o krok blíž budoucí trati na letiště!“

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: SŽ)

 

Správa železnic hledá projektanta pro další úsek trati na letiště! Kdo bude projektovat úsek Veleslavín – Ruzyně? Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Správa železnic.. Správa železnic hledá projektanta pro další úsek trati na letiště! Kdo bude projektovat úsek Veleslavín – Ruzyně? Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Správa železnic.. Správa železnic hledá projektanta pro další úsek trati na letiště! Kdo bude projektovat úsek Veleslavín – Ruzyně? Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Správa železnic..
zpět na články

inzerce

nahoru