Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic hledá projektanta pro modernizaci úseku mezi Kolínem a Nymburkem

Správa železnic připravuje modernizaci zhruba 20 kilometrů železniční trati z Kolína do Nymburka. Výsledkem projektu bude především rychlejší cestování mezi Prahou a Hradcem Králové. Stavební práce pravděpodobně proběhnou v letech 2027 až 2033.

9:47 / 6. května 2023
Správa železnic hledá projektanta pro modernizaci úseku mezi Kolínem a Nymburkemi

Foto: Traťový úsek mezi Nymburkem a Kolínem projde modernizací. Zdroj: Správa železnic

Správa železnic se hodlá pustit do modernizace trati z Kolína do Nymburka. Kompletní modernizace frekventovaného železničního úseku přinese zejména zvýšení traťové rychlosti, nejvytíženější části pak získají třetí kolej. Součástí projektu je také tzv. Libická spojka, která umožní jízdu vlaků z Prahy do Hradce Králové mimo stanici Velký Osek. Výsledkem stavebních prací tak bude nejen kapacitnější trať, ale i rychlejší cestování mezi hlavním městem a Hradcem Králové, traťová rychlost se totiž zvýší na 160 km/h.

V rámci modernizace uvedeného traťového úseku dojde na přestavbu stanic Velký Osek, Libice nad Cidlinou a Poděbrady. Ty získají nová nástupiště s bezbariérovým přístupem. Projekt se dotkne i nákladní dopravy, jelikož proběhne i prodloužení staničních kolejí pro nákladní vlaky o délce až 740 metrů. Příjemnější cestování přinese pasažérům také komplexní rekonstrukce zastávek Kolín-Zálabí, Veltruby a Velké Zboží. 

Realizace stavebních prací se plánuje v letech 2027 až 2033. Předpokládané celkové náklady přesahují 10 miliard korun.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru