Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic navýší svůj letošní rozpočet o více než tři miliardy korun

Navýšení rozpočtu Správy železnic schválil včera Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury. Díky tomu se zvýší dotace na investiční výstavbu i prostředky na zajišťování provozuschopnosti tratí. Správa železnic tak bude hospodařit s více než 55 miliardami korun.

19:57 / 31. srpna 2022
Správa železnic navýší svůj letošní rozpočet o více než tři miliardy korun  i

Foto: Správa železnic

Dotace na investiční výstavbu se zvýší o 2,761 miliardy na celkových 40,475 miliardy korun; prostředky na zajišťování provozuschopnosti tratí potom o 650 milionů na konečných 15,035 miliard korun.

Investiční výstavba

Investice na výstavbu zahrnují provedení úprav původních limitů umožňujících plynulé financování již probíhajících akcí podle platných časových a finančních harmonogramů výstavby. Jde především o klíčové modernizační stavby na 1. železničním koridoru: Velim – Poříčany, Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí, uzel Pardubice s úsekem Pardubice-Rosice nad Labem – Stéblová nebo úsek Brno – Adamov – Blansko; také o dokončovanou stavbu Soběslav – Doubí či další modernizační akce, například Mstětice – Praha-Vysočany anebo rekonstrukci železniční stanice Vsetín.

Navýšení zdrojů bude současně využito na bezproblémové pokračování prací na probíhajících stavbách hrazených z Nástroje pro oživení a odolnost Evropské unie (RRF). V návaznosti na tento finanční nástroj bude také několik akcí nově zahájeno.

Provozuschopnost tratí

Co se týká nově přidělených peněz na provozuschopnost, pak část z nich půjde na odstraňování následků neočekávaných událostí. Téměř 50 milionů korun bude použito na opravu havarijního stavu zabezpečovacího zařízení ve stanici Otrokovice způsobeného mimořádnou událostí letos v červnu. Na odstranění sesuvu a sanaci skal v úseku Karlštejn – Zadní Třebaň je vyčleněna částka ve výši 42 milionů. Dalších 40 milionů pokryje náklady související s dokončením sanace traťového tělesa po nepříznivých meteorologických jevech v úseku Strakonice – Katovice. A konečně, na řešení následků dvou mimořádných událostí ve stanici Bohumín je určeno 26 milionů korun.

Financování dalších akcí

Navýšená částka bude využita rovněž na dofinancování opravných a údržbových akcí v rámci celé sítě Správy železnic. Spadají sem práce plánované na druhou polovinu letošního roku.

Správa železnic vynaloží celkem 50 milionů korun na financování opravy traťového úseku mezi Roztoky u Křivoklátu a Rakovníkem. Za dalších 47 milionů opraví úsek z Liběšic do Úštěku na Litoměřicku, což mimo jiné přinese benefity v podobě odstranění rychlostních omezení. Částku 35 milionů korun si vyžádá také oprava stožárů trakčního vedení ve stanici Velim.

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru