Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic se chystá na rekonstrukci nástupišť v Semilech! Vybírá se zhotovitel

V příštích několika měsících plánuje Správa železnic spustit rekonstrukci nástupišť v železniční stanici Semily na Liberecku. Aktuálně je vypsána veřejná zakázka na zhotovení stavby, přičemž se vybírá zhotovitel. Předpokládaná částka zakázky je 156,7 milionů korun.

18:55 / 29. června 2022
Správa železnic se chystá na rekonstrukci nástupišť v Semilech! Vybírá se zhotoviteli

Foto: Vizualizace nástupišť v Semilech. Zdroj: Správa železnic.

Výsledkem prací budou dvě nástupiště umožňující pohodlný nástup do moderních souprav 

Výsledkem prací budou dvě nástupiště umožňující pohodlný nástup do moderních souprav. Stavba je připravována v koordinaci s výstavbou autobusového terminálu Semily. Stavba zahrnuje vybudování dvou vnějších, bezbariérově přístupných nástupišť v normové výšce 550 mm nad kolejí a také rekonstrukci podchodu pro cestující. Ti ocení i nový orientační a informační systém.

Město Semily připravuje v přednádražním prostoru výstavbu autobusového terminálu. Součástí prací tak bude výstavba společného zastřešení a nástupiště pro jeho železniční i autobusovou část. Dojde rovněž k částečné demolici skladiště v severní části kolejiště. Realizace stavby je plánovaná od letošního listopadu do října příštího roku.

Zastřešení nově vybudovaných nástupišť bude i s ohledem na historický ráz nádražní budovy realizované tak, aby vizuálně nerušilo celkový vzhled nádraží. Architektonické návrhy Správa železnic projednala s velmi pozitivním výsledkem s městem Semily. Na rekonstrukci nástupišť naváže úprava přednádražního prostoru, kde město Semily plánuje realizovat výstavbu autobusového terminálu. Pro přestup cestujících způsobem „hrana-hrana“ mezi autobusy a vlakovými soupravami bude sloužit nové nástupiště u výpravní budovy. V praxi to znamená, že cestující budou moci přestupovat, aniž by museli opustit jedno společné bezbariérové nástupiště.

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: Správa železnic)

Správa železnic se chystá na rekonstrukci nástupišť v Semilech! Vybírá se zhotovitel Foto: Vizualizace nástupišť v Semilech. Zdroj: Správa železnic..
zpět na články

inzerce

nahoru