Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic se pomalu chystá na rekonstrukci stanice Brno-Královo Pole! Jaké změny stanice dozná?

Správa železnic a zástupci města Brna spojili v letošním roce síly. Správa železnic připravuje komplexní rekonstrukci stanice Brno-Královo Pole. Chystá výstavbu nových nástupišť či lepšího zabezpečovacího systému. Město Brno chce zase v této stanici prodloužit podchod.

5:00 / 8. září 2022
Správa železnic se pomalu chystá na rekonstrukci stanice Brno-Královo Pole! Jaké změny stanice dozná?i

Foto: Vizualizace výpravní budovy Brno Královo-Pole. Zdroj fotky: Správa železnic.

Správa železnic se chce brzy pustit do rekonstrukce stanice Brno-Královo Pole, jak uvedla při slavnostním zahájení rekonstrukce výpravní budovy v Sokolnici-Telnici. V Králově Poli by mělo dojít na stavbu nových nástupišť a zavedení nového zabezpečovacího systému. Rekonstrukce se odhaduje na 2,4 miliardy korun, přičemž by měla zvýšit bezpečnost drážní dopravy.

Vše by mělo začít příští rok, přičemž Správa železnic stále hledá zhotovitele. Stanice by měla doznat komplexních změn, včetně nových ostrovních nástupišť či železničního spodku a svršku. Součástí akce bude i celková rekonstrukce koleje č. 1 v úseku Brno-Maloměřice – Kuřim, která navazuje na stavební práce provedené v letech 2015 a 2016 na koleji č. 2. Na trať se také nainstaluje nové trakční vedení a zabezpečovací řízení, což by mělo zvýšit rychlost vlaků až na 120 km/h.

Jelikož stávající výpravní budova neodpovídá současným normám na cestování, dojde k její demolici. V těsné blízkosti té nové se město Brno chystá postavit parkovací dům systému P+R, a navíc nový terminál pro MHD. Realizace prací se plánuje od začátku roku 2023 (po ukončení staveb v traťovém úseku Blansko – Brno-Maloměřice). Město Brno také chce prodloužit podchod pod železnicí v této stanici. Mělo by dojít na jeho osvětlení a úplné zastřešení. Náklady se odhadují na 17,5 milionu korun. Navíc by měla vzniknout lávka přes Ponávku.

"Pro co nejrychlejší a nejkvalitnější provedení rekonstrukce nádraží v Králově Poli včetně našeho záměru vybudování pohodlné, rychlé a bezpečné cesty pro pěší od ulice Myslínova je nezbytné, aby vše probíhalo v úzké koordinaci bez nežádoucích časových prodlev. Dnes schválené řešení, že Správa železnic jako hlavní investor zajistí prodloužení podchodu a město uhradí náklady s tím spojené, je vlastně jediné možné," uvedla dříve Primátorka Markéta Vaňková (ODS). Veškeré práce povede státní organizace, ale město zaplatí vzniklé náklady. Realizace projektu by měla začít brzy, na začátku roku 2023 a vše by mělo být hotové do konce roku 2024.

Autor: Karel Geba

Správa železnic se pomalu chystá na rekonstrukci stanice Brno-Královo Pole! Jaké změny stanice dozná? Foto: Vizualizace výpravní budovy Brno Královo-Pole. Zdroj fotky: Správa železnic..
zpět na články

inzerce

nahoru