Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic upravila stavební postupy na modernizovaném úseku mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí

Po opětovném jednání s dopravci upravila Správa železnic technologie prací na modernizovaném úseku mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí. Opatření mají zajistit minimalizaci komplikací na trakčním vedení při provozu elektrických vlaků.

19:02 / 26. listopadu 2022
Správa železnic upravila stavební postupy na modernizovaném úseku mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicíi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Správa železnic se rozhodla upravit technologii prací na úseku mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí, kde aktuálně probíhá modernizace trati. Bylo přistoupeno ke zkrácení doby instalace tzv. hákovnic, jež slouží hlavně jako bezpečností prvek k ochraně zaměstnanců pracujících na trakčním vedení. Používání hákovnic není možné zcela zrušit, protože některé stavební postupy tento způsob ochrany vyžadují.

Kvůli změně technologie došlo také k úpravám dopravních opatření. Jejich dodržování ze strany dopravců pak zajistí plynulejší provoz při průjezdu místem výluky. Nerespektování návěstí pro elektrický provoz by mohlo způsobit narušení harmonogramu modernizačních prací. Zároveň by došlo ke vzniku dalších dopravních omezení.

Osazení hákovnic bylo plánované od letošního listopadu do konce dubna roku 2023. Nyní to ale vypadá, že hákovnice budou využity jen v průběhu několika dní.

Rekonstrukce úseku mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí by měla být dokončena v červnu roku 2023. Další práce by však už neměly nějak zásadně omezit plynulost dopravy. Do své původní trasy se po ukončení modernizace trati vrátí dálkové expresy spojující Prahu s Brnem.

Přehled prací na trakčním vedení v úseku Ústí nad Orlicí – odbočka Bezpráví – Brandýs nad Orlicí:

Odbočka Bezpráví

Zde budou práce na trakčním vedení probíhat od 3. do 18. prosince. Hákovnice bude osazena jen v termínu od 4. do 8. prosince, a to z důvodu bezpečnosti zaměstnanců. V jarních měsících dojde k používání hákovnic jen po tři dny.

Železniční stanice Brandýs nad Orlicí

Vlaky jedoucí ve směru na Choceň budou nuceny jet se staženým sběračem od 27. listopadu do 18. prosince. Instalace hákovnice nebude provedena. I únorové dokončovací práce se obejdou bez využití tohoto bezpečnostního prvku.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru