Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic ušetří více jak 150 milionů Kč. Praha jí odpustí peníze za pronájem pozemků

Správě železnic bude v rámci modernizace železniční trati mezi Bubny a Výstavištěm odpuštěno více jak 150 milionů Kč. Na takovou částku by totiž vyšel pronájem pozemků, které bude mít organizace ve výpůjčce. Rozhodnutí schválili tento týden pražští radní.

15:32 / 6. dubna 2023
Správa železnic ušetří více jak 150 milionů Kč. Praha jí odpustí peníze za pronájem pozemkůi

Foto: Modernizace železnice mezi Bubny a Výstavištěm patří k největší investice státu v rámci dopravní infrastruktury. Zdroj: Správa železnic

Radní hlavního města Prahy schválili smlouvu o výpůjčce se Správou železnic za účelem zajištění modernizace železniční trati mezi Bubny a Výstavištěm. Za zábor prostranství tak Správa železnic ušetří více jak 150 milionů Kč. Hlavní město se pro tento krok rozhodlo zejména kvůli deklaraci podpory záměru modernizace trati mezi Prahou a Letištěm Václava Havla ze strany města. Dalším důvodem bylo také to, že Správa železnic zrekonstruuje některé komunikace u této trati ve vlastnictví metropole.

Organizace bude mít pozemky zapůjčené zhruba od poloviny letošního dubna do konce roku 2024. Konkrétně půjde o části komunikaci Bubenské nábřeží, Bubenská, Strojnická a U papíren. Celkově se jedná o 14 112 m2 prostranství.

„Důvodů k tomu má hlavní město hned několik. V první řadě se jedná o veřejně prospěšnou stavbu spolufinancovanou z fondů EU, v rámci které budou mimo jiné rekonstruovány některé komunikace ve vlastnictví hlavního města. Zároveň chceme tímto krokem vyjádřit naši podporu záměru pro modernizaci železniční tratě mezi Prahou a Kladnem s odbočkou na Letiště Václava Havla, kterou považujeme za zásadní pro budoucnost pražské dopravy,“ sdělil Zdeněk Hřib, I. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy. 

Současnou největší probíhající infrastrukturní stavbou, u které je investorem stát, je právě modernizace železniční trati mezi Bubny a Výstavištěm. Pro hlavní město má tento projekt obrovský význam. Nově budované nádraží v Bubnech totiž dotvoří významný přestupní uzel mezi vlaky, metrem a tramvajemi, čímž bude zajištěna komfortní obsluha budoucí nové čtvrti a Vltavské filharmonie.

Projekt modernizace železnice byl připravován více než 10 let a zásadně se proměnil v souladu s aktuálními požadavky na dopravní infrastrukturu. Pokud by Praha pozemky Správě železnic nevypůjčila, musela by organizace za pronájem zaplatit městu celkem 150 081 120 Kč.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: praha.eu)

zpět na články

inzerce

nahoru