Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic už může vypsat tendr na zastávku Pardubice centrum

Ministerstvo dopravy schválilo výstavbu zastávky Pardubice centrum. Správa železnic tak nyní může vypsat zakázku na její realizaci. Nová zastávka zlepší dostupnost centra města, zároveň bude sloužit pro obrat souprav zajišťujících spojení mezi Pardubicemi a Chrudimí. Stavební práce na nové zastávce by mohly začít už v srpnu.

9:23 / 2. července 2023
Správa železnic už může vypsat tendr na zastávku Pardubice centrum i

Foto: Na zastávce Pardubice centrum zatím probíhají přípravné práce. Ilustrační foto. Zdroj: Správa železnic

Centrální komise Ministerstva dopravy ČR schválila stavbu nové zastávky Pardubice centrum. Její realizace musí proběhnout souběžně s aktuální probíhající modernizací celé pardubické stanice. Některé přípravné práce na nové zastávce již v rámci modernizace pardubického uzlu probíhají. Samotné stavební práce budou započaty pravděpodobně letos v srpnu v návaznosti na vyhlášení zakázky na zhotovitele projektu.

Do podchodu u nové zastávky byl již napojen nový tubus, který je v současné době zaslepen. Tubus se nachází přímo pod kolejí a naváže na něj zastřešená část šikmého přístupu (ten bude mít šířku 3 m). Na nástupiště bude umožněn přístup také po přístupové cestě z ulice Jana Palacha.

Nová zastávka zajistí lidem lepší dostupnost do centra města, zajíždět sem budou vlaky z Jaroměře i Hradce Králové. Nový objekt zároveň poslouží pro obrat souprav zajišťujících spojení mezi Pardubicemi a Chrudimí.

Jakou bude mít nová zastávka podobu? Bude tvořena ostrovními nástupišti o délce 140 m a šířce 8,76 m mezi novými kolejemi č. 10a a 12a. Pro větší komfort cestujících budou na nástupiště umístěny přístřešky a lavičky. Celý prostor nástupiště včetně přístupů bude osvětlen. Dle plánů se počítá i s instalací informačního a orientačního systému či rozhlasu. Nebude chybět ani kamerový systém.

Odhadovaná hodnota zakázky přesahuje 44 milionů Kč. Předpokládá se, že realizace projektu proběhne od letošního srpna do poloviny příštího roku.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru