Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic vybrala zhotovitele stanice Brno-Královo Pole. Rekonstrukce začne příští měsíc

Železniční stanice Brno-Královo Pole se brzy dočká kompletní rekonstrukce. Největší proměnou projde zázemí pro cestující, jelikož bude postaven nový dopravní terminál. První stavební práce budou zahájeny už v listopadu, poslední úpravy by měly proběhnout na konci roku 2025.

14:47 / 11. října 2023
Správa železnic vybrala zhotovitele stanice Brno-Královo Pole. Rekonstrukce začne příští měsíci

Foto: Vizualizace stanice Brno-Královo Pole. Zdroj: Správa železnic

Druhé nejvytíženější nádraží v Brně projde komplexní rekonstrukcí. Správa železnic už vybrala zhotovitele, kterými jsou společnosti OHLA ŽS, Subterra, FIRESTA-Fišer a TRAMO RAIL. V rámci modernizace nádraží dojde k výstavbě úplně nové nádražní budovy, jež bude zároveň součástí přilehlého dopravního terminálu.

Moderní dopravní terminál bude prosklený a zčásti dvoupatrový. V přízemí objektu budou umístěny pokladny, obchodní prostor a sociální zázemí. Uprostřed haly se pak budou nacházet eskalátory vedoucí do vyvýšené části.

Ve stanici projde přestavbou i kolejiště, jehož koleje budou prodlouženy. Postaveny budou také nová zastřešená nástupiště. Upraven bude dále stávající podchod, u něhož dojde k rozšíření a prodloužení. Bezbariérový přístup k vlakům bude zajištěn výtahy. Královopolská stanice zároveň dostane i nové zabezpečovací zařízení.

Rychlejší průjezd vlaků i nový informační systém

Mezi další složky patřící do kompletní rekonstrukce patří obnova 13 mostů, 10 propustků, silničního nadjezdu a 5 opěrných zdí. Rekonstrukce železničního spodku i svršku v budoucnu umožní vlakům průjezd stanicí až 120 km/h.

Stavebním úpravám podlehne i část trati z Brna-Maloměřic až po Kuřim. Instalace nového informačního a orientačního systému pak zvýší komfort cestování v královopolské stanici a na zastávkách Brno-Lesná, Brno-Řečkovice a Česká.

Celková rekonstrukce stanice a přilehlých úseků vyjde na 2,9 miliardy korun. První práce začnou během příštího měsíce, ty poslední by měly být hotové do konce roku 2025. Po dobu výstavby nové budovy bude zázemí pro veřejnost zajišťovat provizorní čekárna pro 250 osob.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Správa železnic)

Správa železnic vybrala zhotovitele stanice Brno-Královo Pole. Rekonstrukce začne příští měsíc Foto: První stavební práce začnou příští měsíc. Zdroj: Správa železnic.
zpět na články

inzerce

nahoru