Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic vypsala tendr na projekt Všejanské spojky. Ta přinese lepší cestování z Prahy do Mladé Boleslavi

Správa železnic hledá projektanta Všejanské spojky. Ta je nezbytná k budoucím přímým spojům mezi Prahou a Mladou Boleslaví. Realizace spojky je plánována po roce 2029.

7:34 / 10. května 2023
Správa železnic vypsala tendr na projekt Všejanské spojky. Ta přinese lepší cestování z Prahy do Mladé Boleslavii

Foto: Po roce 2029 by mělo začít budování tzv. Všejanské spojky. Zdroj: Správa železnic

V železniční stanici v Milovicích v současné době končí příměstské vlaky jedoucí z hlavního města. Do budoucna by tato stanice měla být průjezdná pro přímé spoje mezi Prahou a Mladou Boleslaví. K zavedení přímých spojů je však nutné vybudovat tzv. Všejanskou spojku, pro kterou začala Správa železnic hledat projektanta. Vybudování spojky přinese především rychlejší cestování na trase Praha – Mladá Boleslav. Díky tomuto kroku se zlepší i dopravní obslužnost Milovic a části Mladoboleslavska. Stavba dále umožní změnu trasování osobních a nákladních vlaků z Mladé Boleslavi.

Správa železnic pro tyto účely vypsala veřejnou zakázku na zpracování dokumentace o posouzení vlivů stavby na životní prostředí a zhotovení projektové dokumentace pro získání společného územního a stavebního povolení. Předpokládaná hodnota zakázky je 120 milionů Kč bez DPH.

V rámci plánovaných stavebních prací dojde k vybudování nové dvoukolejné elektrizované trati z Milovic do Čachovic, kde se napojí na koleje spojující Nymburk s Mladou Boleslaví. Na podobné parametry bude přestavěna také současná jednokolejná železnice z Lysé nad Labem do Milovic. Na tomto úseku se počítá s traťovou rychlostí 200 km/h.

Realizace Všejanské spojky je plánována po roce 2029 a celkové náklady na stavbu pravděpodobně přesáhnou 9,5 miliardy Kč.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru