Otevřít menu
Doprava dnes
-

Správa železnic vypsala výběrové řízení na studii implementace technologie 5G v úseku Brno – Bratislava

Správa železnic udělala důležitý krok v zavádění moderních technologií na železniční infrastruktuře. Dnes vypsala výběrové řízení na studii implementace technologie 5G/FRMCS v úseku mezi Brnem a Bratislavou. Cílem je najít řešení pro zlepšení kvality hlasových a datových služeb pro cestující na železničních koridorech.

9:41 / 27. února 2023
Správa železnic vypsala výběrové řízení na studii implementace technologie 5G v úseku Brno – Bratislava

Výstavba infrastruktury pro 5G je pro železnici důležitá s ohledem na plánované rádiové systémy pro řízení dopravy. Současná síť GSM-R bude v budoucnu nahrazena standardem FRMCS (Future railway mobile communication system), který je postaven na technologii 5G.

Tato studie bude zpracována ve spolupráci se společností Železnice Slovenskej republiky v rámci spolupráce potvrzené smlouvou z července loňského roku. Grantovou dohodu projektu s názvem Studie implementace 5G/FRMCS na železničním koridoru Brno (CZ) – Bratislava (SK) uzavřela Správa železnic loni v prosinci s agenturou HaDEA. 

Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Nástroje pro propojení Evropy CEF Digital. Způsobilé výdaje činí 600 000 eur, z toho polovinu tvoří dotace. Zpracování studie proběhne do listopadu letošního roku.

Autor: Petr Dejnožka (zdroj: TZ SŽ)

zpět na články

inzerce

nahoru