Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stavba části obchvatu Frýdku-Místku zastavena po ztrátě povolení

Silničáři zastavili práce na východní části obchvatu Frýdku-Místku. Důvodem je odebrání stavebního povolení, o kterém v únoru rozhodl na podnět spolku Děti Země Nejvyšší správní soud (NSS). Silničáři na úseku poslední měsíc dělali zabezpečovací práce a další činnosti, které měly minimalizovat další škody způsobené zastavením stavby. 

6:36 / 31. března 2022
Stavba části obchvatu Frýdku-Místku zastavena po ztrátě povoleníi

Foto: Ředitelství silnici a dálnic ČR.

Podle mluvčího Ministerstva dopravy Františka Jemelky jde v podobných případech o standardní postup. Server iDNES.cz v úterý uvedl, že spolek Děti Země viní stát z toho, že v úseku staví už měsíc načerno.

NSS zrušil pravomocné stavební povolení pro tuto etapu 23. února a následně ho vrátil do rozkladového řízení. Vyhověl tak kasační stížnosti spolku Děti Země, který namítal, že rozhodnutí moravskoslezské krajské hygienické stanice z roku 2006 je nezákonné, protože závazně nestanovilo konkrétní délku zkušebního provozu pro měření hluku a že musí nastat nejpozději do tří let od zahájení provozu obchvatu. Rozhodnutí se týká úseku mezi kilometry 4,4 až 6,7, stavba západní části pokračovat může.

V polovině roku by měla být dokončena první stavba 


Podle ministerstva se na úseku, který podléhá rozhodnutí NSS, uskutečnila v pondělí kontrolní prohlídka, po níž byly práce zastaveny. „Práce, které na stavbě do té doby probíhaly, byly práce, které staveniště zabezpečovaly jako celek a které bylo třeba vykonat, aby se předešlo dalším škodám. Tyto práce byly v souladu s tím, že nepokračovala výstavba na dotčených objektech. Tedy uplatnili jsme standardní postup v takovýchto případech,“ řekl včera ČTK Jemelka. Ministerstvo podle něj takto odpoví na žádost spolku.

Ostatní stavební práce na obchvatu pokračují. V polovině roku by měla být dokončena první stavba obchvatu v délce 4,3 kilometru.

Obchvat Frýdku-Místku, který bude dlouhý 8,5 kilometru, odvede z města tranzitní dopravu z dálnice D48 a také auta, která po ní přijíždějí a směřují po silnici první třídy směrem na Frýdlant nad Ostravicí a do Beskyd. První etapa se začala stavět v roce 2018. Stát už na obchvatu prostavěl tři miliardy korun, celková cena za obě etapy je zhruba čtyři miliardy korun.

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

Stavba části obchvatu Frýdku-Místku zastavena po ztrátě povolení Foto: Ředitelství silnici a dálnic ČR..
zpět na články

inzerce

nahoru