Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stavba obchvatu Dašic a napojení na D35 úspěšně zahájena!

Pardubický kraj dnes zahájil výstavbu napojení silnice II/322 na mimoúrovňovou křižovatku na dálnici D35 u Dašic. Po dokončení dálničního úseku Časy - Ostrov má odvézt tranzitní dopravu mimo město, kterým už dnes projíždí asi 3500 aut denně. Obchvat bude dokončen nejpozději na jaře roku 2024.

12:58 / 8. srpna 2022
Stavba obchvatu Dašic a napojení na D35 úspěšně zahájena!

Téměř tři kilometry dlouhá silnice zahrnuje také náročné přemostění řeky Loučné. Celkové náklady by měly dosáhnout téměř 400 milionů korun, archeologický průzkum stál dalších 83 milionů korun. Pardubický kraj výstavbu financuje z větší části z peněz, které mu před lety přislíbil stát v memorandu na výstavbu dálničních přivaděčů v celkové výši 2,7 miliardy korun. Soutěž na stavbu vyhrálo sdružení firem Metrostav Infrastructure, Chládek a Tintěra a Porr. Začátek výstavby zdržel komplikovaný výkup pozemků.

Pro celkové napojení D35 z Pardubic kolem Dašic bude nutné vybudovat ještě přeložku silnice z části Pardubic Černá za Bory do Dašic, která bude tvořit obchvat obce Zminný. Nejdříve bude nutné dokončit archeologický průzkum a posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Stavba by mohla začít příští rok. Úsek dálnice D35 Časy - Ostrov má být zprovozněn už letos 22. prosince, lze očekávat, že tranzitní provoz přes Dašice výrazně vzroste.

"Je to velký přínos pro Dašice, který jim ulehčí. Je trochu zádrhel, že to mohlo být hotové současně se spuštěním sjezdu 22. prosince, ale chvála Bohu za to, že to bude," řekl starosta Dašic Petr Zikmund (STAN).

Jako významnou stavbu vnímá obchvat Dašic také první náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš: „Je významná i z toho důvodu, že zde bylo nejvíce problémů s majetko-právním vypořádáním, které trvalo zhruba sedm let. Snažili jsme se respektovat vlastníky a jsem rád, že mohu být u toho, kdy se začíná stavět. Zkušenosti, které mám ze samosprávy, ukazují, že způsob, jak stavbu nejlépe postavit, je jednat s lidmi a dohodnout se přímo s nimi." 

Autor: Petr Dejnožka.

Stavba obchvatu Dašic a napojení na D35 úspěšně zahájena! . Stavba obchvatu Dašic a napojení na D35 úspěšně zahájena! . Stavba obchvatu Dašic a napojení na D35 úspěšně zahájena! . Stavba obchvatu Dašic a napojení na D35 úspěšně zahájena! .
zpět na články

inzerce

nahoru