Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stavba obchvatu jihočeského Lišova započala

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo dnes stavět obchvat Lišova a Štěpánovic na Českobudějovicku. Stavba dlouhá 9,5 kilometru vyjde na 964 milionů korun bez daně. Řidiči by po obchvatu mohli jezdit od roku 2025.

11:32 / 3. února 2023
Stavba obchvatu jihočeského Lišova započalai

Foto: Twitter Martina Kupky

Silnice I/34 mezi Lišovem a Vranínem nahradí nynější tah, kde řidiči často bourají. Na silnici mezi Lišovem a Štěpánovic je několik zatáček. Obchvat tak odvede dopravu mimo obytnou zástavbu, součástí budou i dvě mimoúrovňové křižovatky. "Po silnici I/34 vede velká tranzitní doprava. Z toho důvodu je nepřijatelné, aby procházela zastavěným územím obcí," řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Lišovem projede denně až 15.000 aut, jak řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Pro zhruba tříkilometrový navazující úsek z Vranína do Třeboně připravuje ŘSD dokumentaci pro územní rozhodnutí. Podle Mátla to teď ale není priorita. "Bude to hodně záviset na finančních prostředcích. Je to relativně krátký úsek a neřešíme tam jakékoli vytažení tranzitní dopravy z nějaké obce nebo města" řekl Mátl.

Předpokládané náklady na obchvat Lišova a Štěpánovic dlouhý 9,5 kilometru byly podle silničářů 1,25 miliardy korun bez daně. Nejnižší nabídku za 963,9 milionu Kč bez DPH podala společnost M – Silnice. Je to 76,5 procenta předpokládané ceny. Obchvat povede po silnici I/34, která spojuje České Budějovice s Jindřichovým Hradcem. Řidiči by tak v budoucnu na cestě z Českých Budějovic do Třeboně neměli projíždět žádnou obcí. Na stejné silnici I/34 zahájilo ŘSD předloni v srpnu práce na obchvatu Dolní Lhoty na Jindřichohradecku. Silnice I/34 vede z Budějovic přes Jindřichův Hradec a Pelhřimov do Humpolce, kde kříží dálnici D1 a pokračuje dál na Svitavy.

Autor: Karel Geba (čerpáno z ČTK)

Stavba obchvatu jihočeského Lišova započala Foto: Twitter Martina Kupky. Stavba obchvatu jihočeského Lišova započala Foto: Twitter Martina Kupky.
zpět na články

inzerce

nahoru