Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stavební trh čeká podle průzkumu propad! Jak na tom budou dopravní stavby?

Na Pražském hradě se uskutečnilo setkání lídrů českého stavebnictví, na kterém například nechyběl ani ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Stavebníci očekávají, že se v roce 2023 propane trh o 4,6 %. Studie společnosti CEEC Research poukázala, jaké obavy k tomu stavební firmy vedou.

22:26 / 11. listopadu 2022
Stavební trh čeká podle průzkumu propad! Jak na tom budou dopravní stavby? i

Foto: Ministr dopravy Martin Kupka na setkání lídrů stavebnictví. Zdroj: CEEC Research a ČTK.

Propad očekává i budování cest

Již v říjnu asi stovka stavebních firem počítala, že se v roce 2023 propadne stavební trh o 3,7 % meziročně. O měsíc později se avšak očekává ještě větší pokles, a to o 0,9 %. Stavební firmy s ročním obratem nižším než 100 milionů korun se obávají budoucího propadu v míře 4,8 %, velké firmy v míře 4,4 %. Nejvíce ohrožené je pozemní stavitelství, tedy stavba domů, a inženýrské stavebnictví, tedy budování cest. To by mělo klesnout o 4,3 %.  "Faktorů ovlivňujících vývoj je mnoho - inflace, zdražování energií, válka na Ukrajině, proto mezi řediteli stavebních firem stále panují obavy z budoucího negativního vývoje. Směřování tohoto segmentu bude také záležet na roli státu, který deklaruje, že státní investice do stavebního sektoru omezeny nebudou,“ řekl Michal Vacek, výkonný ředitel společnosti CEEC Research s.r.o.

Důležitá je výše rozpočtu SFDI

Firmy zaměřující se na inženýrské stavebnictví čekají snížení příjmů o 2,8 %. Podle zástupců firem je možné, že v příštím roce dojde k pozastavování či odkládání již vysoutěžených liniových staveb. "Je to unikátní a není to jen zvýšení, které by pokrývalo inflaci. Zvýšení o více než 20 miliard oproti letošnímu roku odpovídá prioritě vlády udržet investiční tempo, pokračovat ve všech rozběhnutých stavbách a zahajovat dlouhodobě připravované," řekl k rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Martin Kupka. Ten však ještě musí schválit Sněmovna ČR. Tento fakt může obavy zmírnit. Dále uvedl, že začátkem příštího roku představí výhled v klíčových položkách pro nejbližších deset let. Také poděkoval všem firmám, které budují českou infrastrukturu. „Ta odpověď na tu ekonomickou situaci v České republice Vláda ČR odpovídá jasným pozitivním výhledem do budoucna z hlediska investic. Důležité ceny důležitých materiálů se pomalu vrací na původní hodnoty,“ uklidnil ministr dopravy a pokračoval: „Nově budeme čerpat finance na dopravní investice z Evropské investiční banky v rámci úvěru.“ Martina Kupku mrzí, že to znamená zadlužování dalších generací, ale věří, že tyto finance jsou dobrým směrem ke splacení vnitřního historického dluhu infrastruktury. Dále uvedl, že se aktuálně staví 240 kilometrů dálnic a silnic I. třídy v této nelehké době. U železnice se by se investice měly zaměřovat na údržbu železnice, která nezkomplikuje provoz. V rámci železnice se chystá například modernizace trati Beroun – Karlštejn a další.

„Souhlasím s navyšování rozpočtu SFDI, což je dobrá správa pro všechny stavbaře,“ dodal bývalý ministr dopravy Karel Havlíček (ANO). Ten vidí východisko z této situace. Podle něj by měla EU a členské státy zastropovat ceny pro velké firmy, aby nedocházelo k neinvestování a zastavení činnosti.

Stavaři se nejčastěji potýkají s nedostatkem a zdražováním materiálů. Uvedli, že cena cihel se zvýšila o 37,7 %, dřevo například o 27 %. Cena oceli stoupla za dva roky o 56 %. "Do zdražení se promítá cena vstupů, mezi které patří zejména cena energií, surovin, práce a úroků. Jak ale obstojí nastavené ceny, ukáže neviditelná ruka trhu, která zasáhne velmi brzy. Jakkoli nejsou vytvořeny podmínky pro slevy z titulu neustále se zvyšujících nákladů na výrobu, vlivem recese může v budoucnu dojít ke zlevňování stavebních hmot," řekl k situaci ředitel společnosti Pro Doma Petr Vaněrka.

Autor: Karel Geba (Zdroj: ČTK a CEEC)

Stavební trh čeká podle průzkumu propad! Jak na tom budou dopravní stavby? Foto: Setkání lídrů českého stavebnictví 2022. Zdroj: CEEC Research a ČTK..
zpět na články

inzerce

nahoru