Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stížnosti na brněnský dopravní podnik ubývají

V roce 2022 přijal brněnský dopravní podnik přes 400 stížností. Cestující si nejvíce stěžovali na brzký odjezd ze zastávky. Kromě stížností však podnik obdržel také spoustu pochval.

16:16 / 4. února 2023
Stížnosti na brněnský dopravní podnik ubývajíi

Foto: DPMB evidoval za loňský rok 413 stížností od cestujících. Zdroj: SDP ČR

Za loňský rok evidoval Dopravní podnik města Brna (DPMB) 413 stížností od cestujících. Jedná se o nejnižší číslo za celou dobu, kdy dopravní podnik stížnosti eviduje. Pouhá čtvrtina na své služby všech připomínek byla po jejich prověření vyhodnocena jako oprávněná. DPMB obdržel v minulém roce také 160 pochval. Lidé především oceňovali milý přístup, styl jízdy, ochotu při nástupu či výstupu lidí s handicapem nebo pomoc při hledání ztracených věcí.

„Zpětná vazba od cestujících je pro nás velmi důležitá. Zabýváme se každým podnětem, který obdržíme. Většina z nich je neoprávněná, ale pokud je chyba na naší straně, pracujeme na tom, aby se neopakovala. Důkazem toho, že se agendě věnujeme, je i klesající počet stížností,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města.

Mezi stížnostmi adresovanými dopravnímu podniku byla nejvíce zastoupena situace, kdy řidič nepočkal na dobíhajícího cestujícího a ze zastávky odjel. „Konkrétně tento typ stížnosti patří mezi neoprávněné. Podle přepravních podmínek musí být cestující v době příjezdu vozidla připravený na zastávce. Řidiči nemají povinnost na dobíhající čekat, zdržují tím všechny ostatní pasažéry, kteří vozem jedou nebo na něj čekají na dalších zastávkách. Dobíhání navíc může být i zdraví ohrožující. Například lidé bez rozhlédnutí nebo na červenou přebíhají v křižovatkách k zastávkám,“ informovala Renata Singerová, vedoucí komunikace se zákazníky. 

Brněnský dopravní podnik se připomínkám cestujících často snaží vyhovět. „Mezi stížnostmi je i řada podnětných připomínek. Pokud je to v našich silách, rádi jim vyhovíme. Několikrát se v minulosti stalo, že jsme například přizpůsobovali jízdní řád otevírací době velkých obchodů nebo pracovní době továren, aby se jejich zaměstnanci dostali co nejrychleji domů. Zároveň ale musíme komunikovat témata, která se opakují a která spadají do neoprávněných stížností. Například čekání na dobíhající nebo zpoždění našich vozů. V letošním roce se proto chceme v kampani věnovat vysvětlování těchto oblastí. Stejně jako máme své povinnosti my, mají je i naši cestující,“ dodal Havránek.

Pochvaly i stížnosti mohou cestující podávat přes webové stránky DPMB.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru