Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stojany pro elektromobily se na jihu Čech hojně využívaly! ČEZ loni poskytl 146 358 kWh

Řidiči elektromobilů loni odebrali pro své elektromobily u stojanů ČEZ v jižních Čechách 146 358 kWh elektřiny. Meziročně je to o 48 % více, což znamená rozvoj elektromobility obecně. Roste počet elektrických vozidel, kterých v roce 2022 přibylo o několik tisíc.

20:37 / 1. března 2023
Stojany pro elektromobily se na jihu Čech hojně využívaly! ČEZ loni poskytl 146 358 kWhi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ČEZ.

V Jihočeském kraji ČEZ provozuje 20 veřejných dobíjecích stanic

V Jihočeském kraji ČEZ provozuje 20 veřejných dobíjecích stanic, většinu rychlodobíjecích. Jsou v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Soběslavi, Třeboni, Vimperku nebo v Lipně nad Vltavou a Horní Plané. Rychlodobíjecí stanice o výkonu 50 kW umí doplnit většinu kapacity baterie za nižší desítky minut. Standardní stanice o výkonu 22 kW dobijí auta za několik hodiny. Loni nejčastěji lidé své elektromobily dobíjeli na stojanech u prodejen Kaufland v Českých Budějovicích a Třeboni. Celkově se loni u jihočeských stojanů Skupiny ČEZ zákazníci zastavili v 8597 případech. Průměrně při jednom dobití načerpali 17 kWh elektřiny.

ČEZ po celé zemi provozuje přes 530 veřejných dobíjecích stojanů. Jen loni otevřel 130 nových. U všech nabízí odběr bezemisní energie z obnovitelných zdrojů. Hranici 800 provozovaných stojanů chce dosáhnout do roku 2025 a do roku 2030 zvýšit současný výkon sítě více než čtyřnásobně. „Letos cílíme znovu na více než dvacetiprocentní růst odběrů a výrazné překročení hranice načerpaných pěti milionů kWh. Mělo by se to podařit i díky zrychlení výstavby ultrarychlých stojanů, kterých zprovozníme asi 40. Tyto stanice doplněné v jednotlivých lokalitách o standardní 50kW stojany jsou zárukou, že časy samotného dobíjení i čekání na něj se významně zkrátí," řekl ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru