Otevřít menu
Doprava dnes
-

Středočeský kraj letos prostaví tři čtvrtě miliardy

Bezmála tři čtvrtě miliardy korun letos investuje Středočeský kraj do oprav a výstavby silnic II. a III. třídy. Hejtmanství získalo dotace na tyto investiční akce ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

10:59 / 8. února 2023
Středočeský kraj letos prostaví tři čtvrtě miliardyi

Foto: ŘSD

Radní na svém dnešním zasedání schválili uzavření smlouvy o poskytnutí finančních prostředků a Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje uložili smlouvu s SFDI podepsat. Peníze půjdou například na obchvat Kralup nad Vltavou, další etapu obchvatu Kosmonos, na rozšíření třídy Václava Klementa v Mladé Boleslavi anebo na rekonstrukci silnice z Úval do Říčan. 

Středočeský kraj získal ze SFDI bezmála tři čtvrtě miliardy korun na investice do své silniční sítě. Šoféři se tak dočkají několika nových úseků silnic, řada komunikací bude rekonstruována. „Jsem rád, že se nám podařilo získat objem peněz, který pomůže zvýšit kvalitu našich silnic. Dlouhodobě nám však peníze na opravy spíše chybí, na opravu celé sítě peníze nemáme. Naše silnice jsou v rámci republiky přitom ty nejvytíženější,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy a pokračuje: „SFDI byl pro letošní rok o dvě miliardy korun posílen, z EU ale v programovém období 2021 až 2027 dostaneme na silniční infrastrukturu výrazně méně peněz než dříve.“

Silničáři budou letos v kraji hospodařit se zhruba pěti miliardami korun. Půl miliardy přijde z EU, ze SFDI bude čerpána ještě více než miliarda a další peníze mohou čerpat z rozpočtu kraje.

A jaké největší investiční akce se ve Středočeském kraji plánují? Dojde například na tři etapy obchvatu Kralup nad Vltavou, stavět se bude také severní obchvat Jílového u Prahy, obchvat Kosmonos nebo se rozšíření dočká Třída Václava Klementa. 

Zbytek z aktuálně přidělené dotace SFDI poputuje na opravy silnic, které plní funkci nedokončeného Pražského okruhu, na rekonstrukce mostů v Nymburce, opravy objízdných tras silnic a mostů (II/268, II/610, III/2768) a přípravu dalších staveb. Celkově jde o zhruba 316 milionů korun.

Autor: Karel Geba (čerpáno z kr-stredocesky.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru