Otevřít menu
Doprava dnes
-

Středočeský kraj plánuje chytré zastávky. Zvýší informovanost a atraktivitu veřejné dopravy

Na všech klíčových zastávkách, nádražích a terminálech v metropolitní oblasti Středočeského kraje se cestující dočkají informačních panelů, které jim poskytnou informace o odjezdech anebo aktuálním zpoždění.

11:57 / 30. července 2022
Středočeský kraj plánuje chytré zastávky. Zvýší informovanost a atraktivitu veřejné dopravyi

Foto: Nový design zastávek městské hromadné dopravy. IPR Praha

Záměr uvedení projektu Chytré zastávky – Modernizace zastávkového informačního systému na území kraje schválila na svém zasedání krajská rada.

„Uvedený projekt by měl přispět ke zvýšení informovanosti cestujících a atraktivitě veřejné dopravy v rámci Pražské integrované dopravy (PID). Zobrazovat se budou informace tak, aby cestující získal před nástupem do vlaku či autobusu veškeré potřebné informace. Tedy, kdy jede další navazující spoj, jaké je aktuální zpoždění a další potřebné informace,“ vysvětlil záměr Rady kraje Petr Borecký, náměstek hejtmanky pro oblast veřejné dopravy.

Kraj nechá chytré označníky instalovat zejména v uzlových stanicích a zastávkách v celé příměstské oblasti metropole. Vedení kraje je chce vytipovat po konzultacích s obcemi a stávajícími dopravci. „Podle předchozích průzkumů se předpokládá výměna zhruba 1000 původních označníků za označníky chytré,“ dodal náměstek hejtmanky pro oblast veřejné dopravy.

Současné označníky spravuje Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK); jejich majitelem je však od 1. 9. 2021Středočeský kraj.

Chytré zastávky, díky nimž se zlepší informovanost cestujících, budou využívat LED technologii s automatickou regulací svitu zajišťující dobrou čitelnost i na přímém slunci.

Výměna stávajícího zařízení za nové bude stát Středočeský kraj téměř 143 milionů korun. Částkou ve výši 100 milionů korun by se na financování měla podílet Evropská unie, konkrétně prostřednictvím programu IROP. Ze státního rozpočtu bude čerpáno 21, 4 miliónů korun; dalších 21, 4 miliónů korun pak ze zdrojů kraje.

Předpokládané náklady na běžný provoz po dokončení projektu činí v maximální výši 9,5 miliónů korun ročně.

S budováním sítě nových označníků začne kraj příští rok. Práce by měly skončit v roce 2027.

Chytrá zastávka je zcela nový způsob vybavení zastávek veřejné dopravy. S využitím nejnovějších technologií spojuje potřeby dopravní obslužnosti, společenského vyžití a životního prostředí. Jedná se o inovativním přístup spadající do konceptu systémů pro chytrá města. Jeho primárním cílem je zlepšit komunikaci města s občany, aktivovat občanskou společnost a nabídnout jí konkrétní služby.

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: www.kr-stredocesky.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru