Otevřít menu
Doprava dnes
-

Středoškoláci z Pardubic vytvořili aplikaci, která ukazuje vozy MHD na mapě v reálném čase

Dopravní podnik v Pardubicích má webovou aplikaci, díky níž lidé mohou sledovat, kde se vozy městské hromadné dopravy aktuálně nacházejí. 

21:39 / 28. února 2022
Středoškoláci z Pardubic vytvořili aplikaci, která ukazuje vozy MHD na mapě v reálném časei

Foto: Ilustrační fotka (Český rozhlas Pardubice).

Webovou aplikaci vytvořili středoškoláci pardubické školy, kde studují programování. ČTK to prozradil ředitel podniku Tomáš Pelikán. „Nám přišlo zajímavé, že bychom dali prostor a šanci mladým studentům, kteří si na takovou věc troufli, dali jsme jim on-line datové výstupy. Jsem hrozně rád, že to studentům jde,“ řekl ředitel.

Aplikaci dělali studenti DELTA – Střední škola informatiky. Přemýšleli, jakou novinku lidem ve městě přinést, aby byla prospěšná pro hodně z nich. Na mapě Pardubic jsou ikonky trolejbusů znázorněné červeně, autobusy modře a pohybují se přesně v těch místech, kde jsou ve skutečnosti v ulicích města. 

Nejtěžší bylo zpracování dat


Když na ikonku uživatel klikne, uvidí, o jakou linku jde, odkud kam jede a v kolik hodin bude třeba na nejbližší zastávce. „Nejtěžší bylo zpracovat data a ukázat na mapě. S novým designem to vypadá pěkně,“ řekli studenti Jan Volhejn a Jakub Kacálek. S projektech vyhráli soutěž vyhlášenou firmou Foxconn.

S inovativními programátorskými projekty soutěžili zaměstnanci IT firmy i studenti Delty. Firma uspořádá hackathon i příští rok, zapojit by se do něj mohly i další střední školy a Univerzita Pardubice.

Kromě toho studenti letos vyrobili portál a aplikaci ParduGo, pro správu a zveřejňování koncertů, přednášek a dalších akcí. Vznikl web a aplikace Serve.me pro rezervaci míst v restauraci s možností hodnocení kvality služeb. Dalším soutěžním projektem byl A Place Called Pardubice, výletní rádce s kvízem a také HomeworkToDo, systém pro správu domácích úkolů. Nápady mají podle ředitele Delty Jiřího Formánka studenti i na příští rok.

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

Středoškoláci z Pardubic vytvořili aplikaci, která ukazuje vozy MHD na mapě v reálném čase Foto: Český rozhlas Pardubice..
zpět na články

inzerce

nahoru