Otevřít menu
Doprava dnes
-

Do historie se zapsaly švédské Braathens Regional Airline, které vykonaly jako první let s udržitelným palivem

Švédové jako první vzletěli s letadlem a v nádrži měli udržitelné palivo, čímž se zapsali do historie. Švédské aerolinky Braathens Regional Airline mohou být pyšné, protože se jim to podařilo jako první společnosti na světě v odvětví komerčního létání. Letadlo bylo poháněno výhradně udržitelným palivem (SAF). O tom informovala společnost Bloomberg.

22:00 / 22. června 2022
Do historie se zapsaly švédské Braathens Regional Airline, které vykonaly jako první let s udržitelným palivem

Udržitelné letecké palivo se považuje za nejrealističtější cestu k dekarbonizaci letectví

Na zkušební let z města Malmö na jihu země na letiště Bromma u Stockholmu nasadily turbovrtulový letoun od výrobce ATR. Palivo dodala firma Neste Oyj, uvedla trojice zúčastněných společností v prohlášení.

Udržitelné letecké palivo se považuje za nejrealističtější cestu k dekarbonizaci letectví, připomíná Bloomberg, podle nějž si technologie letadel poháněných elektřinou nebo vodíkem ještě vyžádají roky práce. Společnosti ATR a Braathens chtějí získat certifikaci pro letoun poháněný ryze udržitelným palivem do roku 2025. Výrobce turbovrtulových strojů patří společnostem Airbus a Leonardo.

Při projektu firmy nasadily prototyp letounu ATR 72-600. Bylo to poprvé, co udržitelné palivo pohánělo oba motory, v tomto případě z dílny Pratt & Whitney Canada.

Palivo pro udržitelné letectví-běžně označované jako SAF-je udržitelná verze paliva Jet A a Jet A-1. SAF je řešení pro úplné zasunutí. To znamená, že letadla mohou být poháněna SAF, aniž by bylo nutné je jakkoli upravovat. SAF se navíc skládá ze směsi konvenčního leteckého paliva s nekonvenčními, udržitelnějšími míchacími činidly. Tak je možné jej okamžitě nahradit běžným leteckým palivem.

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru