Otevřít menu
Doprava dnes
-

Symboly nabádající k obezřetnosti přibudou u rizikových zastávek MHD v Brně!

Brněnský dopravní podnik pokračuje v kampani s mottem Nebuď jako zombie, jejímž cílem je zvýšit pozornost chodců v místech, kde vstupují do silnice či přecházejí tramvajovou trať. Ode dneška začnou pracovníci u vybraných křižovatek na chodník vyobrazovat postavu se skloněnou hlavou hledící do mobilního telefonu.

15:49 / 13. května 2022
Symboly nabádající k obezřetnosti přibudou u rizikových zastávek MHD v Brně!i

Foto: Kampaň brněnské MHD "Nebuď zombie". (zdroj: Brněnská Drbna).

Postava je umístěná do trojúhelníku, vše je vyvedeno oranžovou reflexní barvou a doplněno mottem kampaně. Dopravní podnik si od toho slibuje, že lidé si symbolu na chodníku všimnou a zvednou hlavu, nebo si více uvědomí, jak je nutné být ve střehu, řekl dnes novinářům generální ředitel Miloš Havránek.

Čím dál více lidí na ulicích i při chůzi hledí do mobilních telefonů a nevěnují pozornost dopravní situaci. V nejtragičtějších případech někteří vstoupili do cesty rozjetému autu či tramvaji. „Vytipovali jsme 21 křižovatek či míst poblíž našich zastávek, které jsou rizikové, a na nich na několika místech tyto symboly v nejbližších dnech nastříkáme,“ řekl Havránek a věří, že reakce lidí bude pozitivní.

První obrázky na chodníku jsou ode dneška u přechodu přes ulici Hlinky u zastávky trolejbusů a autobusů Pisárky. V blízkosti je totiž základní škola. „Sice je tu semafor, ale děti podle zkušeností našich řidičů často přebíhají i na červenou, když dobíhají spoj nebo prostě nedávají pozor,“ řekl Havránek. Další symboly budou u zastávek Křídlovická, Bieblova, Tkalcovská, Malinovského náměstí, Konečného náměstí, ale i jinde. Na podzim dopravní podnik nástřik symbolů obnoví a zároveň chce od 1. září rozšířit počet křižovatek a problematických míst, kde symboly budou. Půjde o místa u škol.

Srážky lidí s vozidlem MHD nejsou hrozbou jen pro přecházejícího, ale i pro cestující, protože při prudkém brzdění se mohou zranit.

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru