Otevřít menu
Doprava dnes
-

Téměř rok usnadňuje lidem život elektronická žádost o řidičský průkaz

Elektronické podání žádosti o řidičský průkaz už téměř rok usnadňuje život desetitisícům řidičů. Za tento projekt převzalo Ministerstvo dopravy ocenění na 24. ročníku konference ISSS. Na této konferenci se vyhlašovaly ceny Český zavináč pro nejzajímavější projekty elektronizace veřejné správy v ČR.

10:11 / 23. května 2022
Téměř rok usnadňuje lidem život elektronická žádost o řidičský průkaz i

Foto: mdcr.cz

Řidičský průkaz si po uplynutí desetileté platnosti musí ročně vyměnit kolem půl milionu řidičů. Od 1. července loňského roku mohou vše pohodlně vyřídit on-lin, a ušetřit tak jednu návštěvu úřadu. Službu na Portálu občana využilo již více než 25 tisíc žadatelů; stále přibývá přibližně čtyři sta žádostí týdně.

„Ocenění resortu neznamená, že můžeme usnout na vavřínech. Cílem ministerstva je nabídnout občanům maximální možné pohodlí při využívání digitálních služeb resortu i do budoucna. Proto již nyní pracujeme na dalších projektech tak, aby občan při vyřizování svých záležitostí musel na úřady co možná nejméně a pokud možno vůbec,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Výměna je zdarma

Žádost lze v rámci ePodání poslat s využitím datové schránky elektronicky přes Portál občana. Výměna je zdarma. Požádat o řidičský průkaz je možné nejdříve 90 dnů před koncem platnosti stávajícího. Řidič si může nový doklad vyzvednout na jakémkoli z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.

Na Portál občana se dá přihlásit například prostřednictvím mobilního klíče eGovernmentu, bankovní identity, eObčanky anebo datové schránky. Portál zobrazí formulář s předvyplněnými údaji z centrálního registru řidičů. V žádosti si řidič vybere kterýkoli obecní úřad obce s rozšířenou působností, kde si nový řidičský průkaz později vyzvedne. K předvyplněným údajům bude patřit i nejaktuálnější fotografie z vybraných registrů státu; rovněž digitalizovaný obraz podpisu z posledního řidičského průkazu.

O schválení či zamítnutí žádosti se lze nechat informovat přes SMS nebo e-mail. Upozornění, že byl doklad vyroben a je připraven k vyzvednutí, přijde do dvaceti dnů. Vyzvednout nový doklad je možné také na základě ověřené plné moci.

Další rozšíření služby

Na podzim letošního roku plánuje Ministerstvo dopravy další rozšíření této služby o podání žádosti o výměnu řidičského průkazu z důvodů odcizení, ztrátě či změně údajů. Další připravovanou novinkou jsou takzvané BLESKY. Jedná se o zrychlené vyřízení žádosti do pěti pracovních dnů.   

Ministerstvo dopravy připravuje v rámci digitalizace svých agend samostatný Portál dopravy propojený s Portálem občana. Důraz klade na co největší uživatelskou přívětivost a kvalitu poskytovaných služeb. Na jednom místě tak budou zpřístupněny už digitalizované agendy. K nim přibydou nové služby, například životní události související s výměnou řidičského průkazu, předvyplňování formulářů z registru silničních vozidel, nové služby týkající se leteckých agend či  plavidel a podobně.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru