Otevřít menu
Doprava dnes
-

Tesla nabádá ke změně způsobu nabíjení Modelu 3

Zatímco dříve automobilka Tesla nabádala uživatele jejích vozů k dobíjení baterie na 80-90 procent její kapacity, nyní mají nabíjet do plna.

8:05 / 31. prosince 2021
Tesla nabádá ke změně způsobu nabíjení Modelu 3i

Foto: ČTK

Změna přístupu se zatím týká základní verze Modelu 3, tedy toho s označením RWD. Navíc ne všech. Alespoň jedenkrát týdně by se do sta procent měly dobíjet ty vozy, které mají ve svých útrobách instalovány akumulátory s lithium-železo fosfátovými články (LIFEPO).Ty se dříve využivaly jen ve vozech, které vznikají v továrně Tesly v čínské Šanghaji, nyní ale postupně nabíhá jejich montáž také v amerických výrobních závodech.

Zákazník však vůbec nemusí vědět, zda má jeho vůz baterii typu LiOn nebo zmíněnou LiFEPO. Odborníci doporučují, aby si uživatel na centrálním displeji otevřil menu pro nabíjení a podíval se na přednastavené limity. Pokud jsou tam čísla 50 a 100 procent, pak má baterii LiFEPO. Pokud jsou tam naopak možnosti pro “Daily” a Trip, pak se jedná o původní typ baterie.

Limit nabíjení 100 procent je nyní doporučován také pro každodenní nabíjení. Dříve plné nabití Tesla doporučovala jen pro případ, že se majitel chystá absolvovat nějakou delší jízdu. Jinak bylo žádoucí dobíjení maximálně na 80-90 procent.

Tesla Model 3 RWD vé verzi pro rok 2022 nahradila dřívější nejlevnější Teslu Model 3 Standard Range Plus. Dojezd na jedno nabití činí podle amerického měřícího cyklu 437 kilometrů.

Baterie LiFEPO mají oproti zatím více využívaným LiOn sice o něco nižší energetickou hustou, avšak déle vydrží a hlavně jsou výrazně bezpečnější.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru