Otevřít menu
Doprava dnes
-

Tesla se už letos zřejmě stane větší automobilkou než Škoda Auto

Na čísle 936 172 kusů se na konci prosince zastavil počet vozů, které vloni převzali do užívání zákazníci značky Tesla. Pro amerického výrobce automobilů se tak jednalo o další rekordní rok. Pro srovnání, v roce 2020 činila celková roční produkce necelého půl milionu kusů.

13:11 / 3. ledna 2022
Tesla se už letos zřejmě stane větší automobilkou než Škoda Autoi

Foto: tesla.com

Rekordní bylo i samo poslední čtvrtletí, v něm totiž počet předaných aut dosáhl 308 600.

V poslední době Tesla prodává téměř výhradně typy Model 3 a Y. Zatímco těch si zákazníci koupili dohromady více než 900 000, na zbývající nabízené Modely S a X připadá jen 24 000 “čárek” ve statistikách.

V souvislosti s těmito čísly se už začíná spekulovat také o tom, jaké objemy nových vozů je Tesla schopna prodat během právě začínajícího roku 2022.

Až dosud Tesla veřejně deklarovala, že počítá s každoročním navýšením výroby a prodejů o zhruba padesát procent v porovnání s úrovní toho předcházejícího roku. Letos však tento nárůst činil 87%.

Pokud se čtvrtletní produkce udrží na úrovni posledního kvartálu roku 2021, kdy sjelo z výrobních linek více než 300 000 elektromobilů s logem tohoto výrobce, pak lze jednoduše odvodit, že by mohlo brány továren ve vlastnictví Tesla letos opustit 1,2 milionu vozů.

A bilanci můžou ještě poměrně zásadně ovlivnit nově spouštěné továrny Tesla. Ty jsou rozestavěné hned dvě. Jedna z nich je Tesla Giga Austin v Texasu, tou druhou pak evropská Tesla Giga Berlín. Dohromady by pak mohly letos vyrobit přibližně 300 000 Tesel. A s výsledným číslem 1,5 milionu kusů by pak americká automobilka překonala tuzemskou Škodu-Auto. Půldruhémo milionu vozů za rok totiž zatím ve své historii nikdy nevyrobila a neprodala.

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru