Otevřít menu
Doprava dnes
-

Turnovský železniční uzel získá moderní podobu

Správa železnic vypsala zakázku na projektanta rekonstrukce železniční stanice Turnov. Stanice Turnov dostane moderní nástupiště s podchodem, samozřejmostí bude též bezbariérový přístup. Modernizace přinese i jednodušší jízdu vlaků ve směru na Jičín. Stavební práce by měly proběhnout mezi lety 2026 až 2027.

13:45 / 30. června 2023
Turnovský železniční uzel získá moderní podobui

Foto: Vizualizace turnovského železničního uzlu. Zdroj: Správa železnic

Turnovský železniční uzel projde významnou rekonstrukcí. Správa železnic proto vyhlásila tendr na projektanta rekonstrukce stanice Turnov, spolu s tím bude hledat i dodavatele, který navrhne podobu tamní nové provozní budovy.

V rámci rekonstrukce stanice Turnov dojde k výstavbě dvou oboustranných ostrovních nástupišť a jednoho vnějšího u nádražní budovy. Cestující budou na nástupiště přicházet podchodem, ze kterého bude zajištěn bezbariérový přístup. Modernizací projde i kolejiště celé stanice. Změna jeho konfigurace odstraní nutnost měnit směr jízdy pro vlaky mířící na Jičín. Součástí stavebních úprav bude dále instalace moderních staničních zabezpečovacích zařízení. Tato technologie bude umístěna i na navazující traťové úseky.

Novostavba provozního objektu turnovské stanice bude sloužit pro umístění drážních technologií, dohledového pracoviště, skladu, kanceláří a záložního pracoviště dálkového řízení provozu. Do rekonstrukce železničního uzlu je zahrnuta také výstavba služebního parkoviště a realizace parkových úprav v přilehlém prostoru.

Předpokládá se, že stavební práce proběhnou v letech 2026 až 2027. Hodnota veřejné zakázky na rekonstrukci stanice Turnov činí 38 059 022 korun bez DPH, v případě poslední etapy rekonstrukce tamní nádražní budovy pak 4 007 765 korun.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Správa železnic)

Turnovský železniční uzel získá moderní podobu Foto: Vizualizace turnovského železničního uzlu. Zdroj: Správa železnic.
zpět na články

inzerce

nahoru