Otevřít menu
Doprava dnes
-

U Ktové na Semilsku mají bezpečnější silnici

Po vybudování přeložky je rušná silnice první třídy 35 mezi Turnovem a Jičínem u Ktové na Semilsku bezpečnější. Komunikace se nekříží s železnicí a zmizely z ní ostré zatáčky. Cyklisté mají vlastní stezku. Cena stavby se pohybuje kolem 152 milionů korun bez daně. Novináře o tom informoval Jan Wohlmuth, ředitel liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic.

15:03 / 24. června 2022
U Ktové na Semilsku mají bezpečnější silnici i

Foto: Vizualizace ŘSD / www.idnes.cz

Díky tomu, že je nová silnice ukrytá ve svahu, vypadá lépe. "Dneska nehyzdí tolik pohled na Trosky a další panoramata Českého ráje," uvedl ředitel liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Výstavba přeložky mezi Ktovou a Borkem v délce přesahující jeden kilometr začala na podzim 2020. Hlavní cíl spočíval v odstranění nebezpečného křížení frekventované silnice se železnicí. Dříve byl v místě železniční přejezd bez závor. Po zahloubení do svahu vede nyní silnice pod železniční tratí. "Nad nově vzniklou trasou hlavního zářezu je 50 metrů dlouhý ocelový železniční most," vysvětlil liberecký ředitel ŘSD. 

Podle ředitele by provoz na silnici první třídy měl být v tomto úseku bezpečnější také proto, že byly odstraněny dvě protisměrné zatáčky. "Z Borku je odstraněné nehodové esíčko, silnice pokračuje rovně a mírným pravotočivým obloukem pod železniční most a následně levotočivým do okružní křižovatky. Takže celý úsek je dnes bezpečnější, přehledný, dá se částečně využít k předjíždění a nehrozí, že řidič potká cyklisty, protože ti zde mají nově vybudovanou trasu," popsal změny Jan Wohlmuth.

V rámci výstavby přeložky byla u Ktové zhotovena také okružní křižovatka. Ta nahradila klasickou křižovatku v místě křížení silnice 35 se silnicí druhé třídy 282 ve směru na Rovensko pod Troskami. Ve špičkách zde mívali motoristé problém odbočit z hlavní na silnici nižší třídy.

Řidiči mohou novou přeložku silnice 35 využívat už od konce loňského roku, avšak na jejím dokončení se stále pracovalo. Včera skončilo budování protihlukových stěn. Podle ředitele by do konce června měly být hotové veškeré další práce.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru