Otevřít menu
Doprava dnes
-

U nehody vlaků u Prosenic zasahují vyprošťovací tanky a desítky hasičů

Dva vyprošťovací tanky a nehodový vlak s jeřábem nasadila Správa železnic do likvidace následků nehody dvou nákladních vlaků u Prosenic na Přerovsku, která zablokovala od nočních hodin páteřní železniční trať. Při nehodě tři vagóny vykolejily, do okolí se z nich vysypaly převážené klády. Na místě zasahuje několik desítek hasičů, řekl ČTK jejich mluvčí Radek Buryánek.

11:15 / 14. ledna 2022
U nehody vlaků u Prosenic zasahují vyprošťovací tanky a desítky hasičůi

Foto: pozary.cz

Následky na místě od časných ranních hodin likvidují hasiči, drážní hasiči i dobrovolné jednotky z Přerova a okolních obcí. "Odklízeli dřevo z vykolejených vagónů, následně probíhalo vyšetřování události a poté odstartovaly další odklízecí práce. Na místě je nehodový vlak s jeřábem a dva vyprošťovací tanky. Vykolejené vozy se budou rozřezávat a následně odklízet," řekla dnes ČTK mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Podle informací ČTK z místa nehody lokomotiva vlaku vezoucí kontejnery se při nehodě střetla s druhým vlakem, který převážel dřevo. Tento vlak jel po koleji blíže k Prosenicím, jeho tři vagony následně vykolejily a převážené dřevo se vysypalo pod násep. Poškozený a nakloněný je po nehodě také jeden trakční sloup a poškozena je i kolej.

Následky od časných ranních hodin likviduje až pět desítek hasičů. "V současné době odstraňují dřevo z vykolejených vagónů. Dorazil také speciální nehodový vlak Správy železnic, který bude odstraňovat trakční vedení a my budeme poté pokračovat ve vyřezávání dřeva kolem sloupu. Za pomoci vyprošťovacích tanků se budou poté odstraňovat havarované vagóny z železničního náspu, které leží mimo trať," řekl dnes ČTK mluvčí hasičů Radek Buryánek. Na řadu poté přijde oprava železničního svršku, trakčního vedení i poškozených kolejí. "Na místě je sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů s těžkou technikou pod velením drážních hasičů Správy železnic," doplnil Buryánek.

Podle Správy železnic by se provoz na trati mohl po jedné koleji zprovoznit v podvečerních hodinách, podle Českých drah by to moho být již odpoledne. "Během dne to budeme ještě upřesňovat," doplnila mluvčí Správy železnic Friebová.

Nehoda se stala ve stanici Prosenice ve čtvrtek ve 22:55.   Tato událost se podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala stala v prostoru výhybky, souběžně jedoucí vlaky se střetly bočně. Okolnosti havárie se vyšetřují, řekl dnes ČTK Drápal. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda podle aktuálních údajů Drážní inspekce dosahuje 21 milionů korun.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru