Otevřít menu
Doprava dnes
-

U Příšovic na Liberecku již začaly přípravné práce na rekonstrukci mostu nad dálnicí D10

U obce Příšovice na Liberecku dnes dělníci zahájili přípravné práce na rekonstrukci mostu nad dálnicí D10 z Turnova na Prahu. ČTK zjistila, že práce dopolední provoz na dálnici neomezovaly. Pro dopravu je ale uzavřený most i krajská silnice druhé třídy 279, která přes něj vede. Po objízdných trasách tak musí auta i veřejná doprava.

19:11 / 23. května 2022
U Příšovic na Liberecku již začaly přípravné práce na rekonstrukci mostu nad dálnicí D10i

Foto: Deník/Miroslav S. Jilemnický

Stavebníci demontují zábradlí a musí odstranit také vrchní vrstvy mostu, aby jej odlehčili. Mluvčí krajského úřadu Filip Trdla ČTK sdělil, že o víkendu by měla jít k zemi hlavní část mostu nad dálnicí.

Most je ve špatném stavu. Jeho rekonstrukci připravoval Liberecký kraj několik let. "Zakázku jsme zadali formou design & build (vyprojektuj a postav), což v praxi znamená, že stavební firma bude pružně a rychle reagovat na případné změny požadavků. Tento systém se používá zejména u technicky náročnějších rekonstrukcí, kde je potřeba urychlit průběh stavebních prací. Podobně jsme postupovali například při rekonstrukci silnice z Podbozkova do Cimbálu (na Semilsku), díky čemuž jsme ušetřili více než 50 milionů korun," doplnil informace k rekonstrukci mostu náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Zakázku za přibližně 100 milionů korun včetně DPH získal Metrostav. Na stavbu má 480 dní. Práce skončí v příštím roce. Do té doby musí motoristé v dotčené oblasti počítat s omezením. Dodavatele čeká demolice a výstavba mostu nad dálnicí, ale i rekonstrukce nedalekého mostu nad železniční tratí. Most nad dálnicí by měli stavbaři zbourat o víkendu. Proto bude dálnice pro dopravu zcela uzavřena, a to od sobotních 17:00 do nedělních 10:00. "Nový most by měl stát ještě letos do konce roku," sdělil ČTK Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Kvůli demolici a výstavbě nového mostu jsou od dnešního dne zavřené některé komunikace v jeho okolí. Motoristé tak musí jet po vyznačených objízdných trasách vedoucích po krajských silnicích II/610 a III/27917. Až do prosince budou také platit výlukové jízdní řády na autobusových linkách 345, 364, 366, 368, 530 a 720 integrovaného systému dopravy IDOL. Podle Růžičky musí s omezením počítat i řidiči na D10. V místě přemostění budou zúžené pruhy a v některých dnech bude provoz převeden na polovinu dálnice.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru