Otevřít menu
Doprava dnes
-

Uber oslavil Den ochrany osobních údajů. Uživatelé mohou prozkoumat historii jízd

Od technologií, které nás každý den provázejí, očekáváme důraz na bezpečnost na mnoha úrovních, včetně ochrany soukromí. Zajištění co největší kontroly nad osobními údaji uživatelů je pro Uber nejvyšší prioritou. 

16:59 / 31. ledna 2022
Uber oslavil Den ochrany osobních údajů. Uživatelé mohou prozkoumat historii jízdi

Foto: UBER (FYI Prague)

Centrum ochrany osobních údajů, které se nachází přímo v nabídce nastavení aplikace Uber, umožňuje uživatelům spravovat osobní údaje a dozvědět se o historii používání aplikace od prvního přihlášení. Informace si mohou snadno a během okamžiku zobrazit jak řidiči, tak cestující. Mohou si navíc snadno stáhnout rozšířenou zprávu včetně nezpracovaných dat.

Ať už používáme aplikace sloužící k seznamování, obsluze svého bankovnictví, streamování hudby a videí nebo objednávání pizzy, od každého poskytovatele služeb očekáváme maximální bezpečnost, pokud jde o respektování našeho soukromí a ochranu našich údajů. Důležitost péče o důvěru uživatelů připomíná Den ochrany osobních údajů, který se slaví 28. ledna. Pro společnost Uber je to příležitost nejen k osvětě v oblasti ochrany osobních údajů, ale také k přijetí opatření k naplnění svého poslání být důvěryhodným správcem osobních údajů uživatelů, a to na všech trzích, kde působí.

Uživatel může jednoduše zjistit, jak jsou jeho údaje využívány


Mluvit o zásadách ale nestačí – je třeba je uvést do života. Aby Uber prokázal svůj závazek a vedoucí postavení v oblasti ochrany osobních údajů, spustil řadu funkcí pro ochranu soukromí a zabezpečení dat, které uživatelům pomáhají pochopit a kontrolovat, jakým způsobem jsou jejich data používána.

Tato nastavení jsou k nalezení přímo v novém Centru ochrany osobních údajů Uberu, které je dostupné po přihlášení do uživatelského profilu na webu Uberu. Pomocí tohoto nástroje mohou uživatelé nejen přesně zjistit, kolik jízd absolvovali, ale také snadno zkontrolovat a pochopit, jak jsou jejich údaje využívány, aby bylo možné službu poskytovat. 

Centrum ochrany osobních údajů zahrnuje:

 

  • Přehled ochrany osobních údajů, který popisuje přístup Uberu ke shromažďování a používání osobních údajů, odpovídá na nejčastější dotazy uživatelů týkající se datových postupů Uberu a obsahuje grafiku, která ukazuje, jak Uber používá jednotlivé typy shromažďovaných údajů.
  • Funkci Vyžádat kopii svých dat, která uživatelům umožňuje stáhnout si kompletní kopii osobních údajů, které Uber shromažďuje nebo vytváří, když uživatelé využívají jeho služby.
  • Funkci Podívat se na přehled, jak používáte Uber, kde je nalezení souhrn o tom, jak dlouho každý uživatel používá aplikaci Uber, celkový počet jízd, souhrn hodnocení a informace o uživatelském profilu.
  • Možnost Zobrazení jako řidič, které cestujícím zobrazí informace, které vidí řidiči, takže si mohou být jisti, že o nich Uber s řidiči sdílí jen to, co je nezbytné pro jejich přepravu.
  • Stránku Jak vaše data ovlivňují vaše jízdy?, která cestujícím ukazuje, jak Uber využívá jejich data pro každý krok jejich cesty.
  • Sekci Reklamy a data, která uživatelům umožňuje zvolit, jak bude Uber používat jejich data pro cílenou reklamu a analýzu.

Přehled o používání aplikace Uber je možné zkontrolovat přímo na webu a stáhnout ho jako rozšířenou zprávu včetně nezpracovaných dat.

A to je teprve začátek! Protože chce být Uber v oblasti ochrany soukromí i nadále lídrem a inovátorem, do Centra ochrany soukromí budou postupně přibývat nové funkce a další relevantní informace.

Soukromí – ve všední dny i o svátcích


Uber se již mnoho let snaží vylepšovat svá řešení a nastavovat nové bezpečnostní standardy pro celé odvětví. V krakovském Center of Excellence, které funguje od roku 2016, se tým specializovaných konzultantů stará o bezpečnost uživatelů i jejich dat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Zaměstnanci centra vyřizují širokou škálu požadavků: od drobných problémů, jako je ztráta osobních předmětů, přes dotazy týkající se chybějících ochranných prostředků, až po incidenty na cestách. 

Údaje uživatelů aplikace jsou pod přísnou kontrolou a přístup k nim je umožněn pouze ve specifických situacích, jako je podpora činnosti policie a orgánů činných v trestním řízení, a to pouze na oficiální žádost. Za styk s těmito orgány je zodpovědný zvláštní tým nazvaný LERT. Na žádost těchto útvarů poskytuje společnost údaje potřebné k vyšetřování událostí, jako je nehoda nebo jiný trestný čin. Během pandemie byly tyto činnosti rozšířeny o spolupráci s hygienickými orgány, aby mohl Uber pomoci čelit šíření viru COVID–19.

 

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (Zdroj: TZ FYI Prague)

Uber oslavil Den ochrany osobních údajů. Uživatelé mohou prozkoumat historii jízd Foto: UBER (FYI Prague).
zpět na články

inzerce

nahoru