Otevřít menu
Doprava dnes
-

Uber přidává bezpečnostní funkci pro ženy. Cílem je jejich motivace k řidičské profesi

Bezpečí řidičů je pro společnost Uber prioritou. Rank svých bezpečnostních funkcí nyní rozšiřuje o další, díky níž si řidičky mohou přímo v aplikaci nastavit příjem objednávek pouze od žen. Novinka by měla zvýšit zájem o povolání řidičky.

10:07 / 14. října 2022
Uber přidává bezpečnostní funkci pro ženy. Cílem je jejich motivace k řidičské profesii

Foto: Uber

Společnost Uber dbá na bezpečí svých řidičů od počátku svého fungování. K tomu používá řadu bezpečnostních funkcí, například sledování každé jízdy pomocí GPS či sdílení jejího průběhu s důvěryhodnými kontakty. V současné době zavádí takzvanou „Women Rider Preference“, tedy funkci speciálně zaměřenou na ženy. Jednoduchý princip umožňuje řidičkám přijmout objednávky pouze od žen.

Doplněk funkce pak řidičkám umožňuje změnit zvolenou preferenci kdykoliv v průběhu dne. Řidičky ji tak mohou využívat pouze ve večerních a nočních hodinách, kdy bývá jejich obava z přepravy mužských cestujících zvýšená.

S funkcí „Women Rider Preference“ přišla již před čtyřmi lety Saudská Arábie a zvyšující se počet řidiček ukázal, že jde o cestu správným směrem. V letošním roce se v nezměněné podobě dostává též do České republiky, Rumunska a Polska.

Podle dostupných informací se podíl žen v řidičském odvětví pohybuje kolem 5 %. Uber se tímto krokem snaží přilákat na platformu více šoférek a bojovat tak proti výrazným rozdílům v zastoupení mužů a žen v tomto povolání.

„I v dnešní době jsou bohužel mnohé profese zatíženy předsudky, ať už jde o pohlaví, věk nebo národnost. Spousta žen by se přitom ke komunitě řidičů přidala ráda, ale schází jim dostatečná podpora a možnost přizpůsobit si službu dle vlastních preferencí tak, aby se v ní cítily komfortně a spokojeně,“ vysvětlil Štěpán Šindelář, provozní manažer Uberu pro Českou republiku a dodal: „Nově zavedená funkce si proto klade za cíl nabídnout řidičkám maximální flexibilitu a svobodu volby a vyhovět tak nejen jim, ale také samotným zákaznicím – právě ty se totiž mnohdy samy cítí uvolněněji při jízdě s osobou stejného pohlaví.“

Bezvýhradné fungování preference zákaznic je zajištěno právem konkrétní řidičky odmítnout jízdu, objedná-li žena jízdu pro někoho jiného, nikoliv pro sebe. Odmítnutí takové jízdy nijak neovlivní hodnocení řidičky.

Nová funkce by se současně mohla stát prostředkem rychlejší a snadnější integrace do pracovního procesu žen uprchlých z Ukrajiny, které často hledají flexibilní formy přivýdělku. Ze strachu o vlastní bezpečnost či obavy z potenciálně nekomfortního chování zákazníků však řidičskou profesi odmítají.

„Vstup na platformu ženy láká často především tím, že mají možnost rozvrhnout si svůj jízdní čas libovolně dle vlastních možností a nemusí se přizpůsobovat pevné pracovní době. Řidičskou profesi si tak často volí maminky předškolních či mladších školních dětí ve snaze usnadnit si skloubení pracovního a rodinného života. Momentálně je vhodnou volbou také pro ženy přicházející z Ukrajiny, které hledají flexibilní a zároveň bezpečný způsob přivýdělku,“ doplnil provozní manažer Uberu.

„Women Rider Preference“ představuje další krok v dlouhodobé snaze motivovat ke vstupu na platformu více žen a poskytnout jim přitom maximální pocit bezpečí a jistoty. Doplňuje tak množství již existujících bezpečnostních prvků, jakým je nouzové tlačítko, obousměrné hodnocení či ověření cestujících pomocí PIN kódu.  

Funkce byla zavedena ve třech evropských zemích na konci července.  V rámci testovacího provozu byla využita již při 15 000 jízdách a od jejího spuštění se k platformě Uber přidalo několik stovek nových řidiček.

Technologická společnost Uber funguje od roku 2010. Posláním této platformy je vytvářet příležitosti prostřednictvím pohybu. Propojuje fyzický svět s digitálním a mění způsob, jakým se lidé, jídlo i předměty pohybují městy. Otevírá tak nové možnosti.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Uber) 

zpět na články

inzerce

nahoru