Otevřít menu
Doprava dnes
-

Úleva pro Hradec Králové. Křižovatka Fortna je plně průjezdná

Osm měsíců trvající přestavba křižovatky Fortna je definitivně u konce. Právě v pátek 16. prosince se na ní vrátila všechna auta. Rekonstrukce má přinést výrazně bezpečnější kruhový objezd.

18:34 / 16. prosince 2022
Úleva pro Hradec Králové. Křižovatka Fortna je plně průjezdná

Stavbaři kromě přestavby křižovatky na kruhový objezd také přebudovali širší okolí dopravního uzlu. Především vybudovali nová přestupní stanoviště městských a linkových autobusů. Město přestavba vyšla na 63,6 milionu korun včetně daně, z nichž až 43 milionů korun by měla pokrýt evropská dotace, uvedla radnice.

Památkově chráněný Moravský most radnice nákladem 24 milionů korun opravovala od konce května do října. Dělníci na mostě obnovili povrchy vozovky a chodníků, opravili mostní závěry a litinovému zábradlí dali antikorozní nátěr. Spodní část mostu dostala sítě proti holubům. Most o délce 54 metrů pochází z roku 1914, jeho součástí je od roku 1917 i vodní elektrárna.

Křižovatkou Fortna prochází vnitřní silniční okruh kolem historického jádra města a také je na ní důležitý přestupní uzel hromadné dopravy. Před přestavbou se na křižovatce a u zastávek MHD ve špičkách tvořily kolony aut. Na místě bývá mnoho studentů, protože v okolí je několik středních škol, kampus univerzity a vědecká knihovna. U křižovatky je i okresní soud, kasárna a zimní stadion.

Autor: Filip Červinka (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru