Otevřít menu
Doprava dnes
-

Úseky dálnice D35 budou formou PPP projektu. Zapojí se Národní rozvojová banka

Do projektu výstavby části dálnice D35 mezi Opatovcem, Starým Městem a Mohelnicí se zapojí Národní rozvojová banka (NRB). Úsek se bude financovat s využitím soukromého kapitálu, tedy formou takzvaného PPP (Public Private Partnership) projektu.

17:05 / 15. prosince 2022
Úseky dálnice D35 budou formou PPP projektu. Zapojí se Národní rozvojová bankai

Foto: ŘSD

Ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl v noci na dnešek na Twitteru uvedl, že krajský úřad Olomouckého kraje vydal pro úsek Staré Město - Mohelnice územní rozhodnutí. "Jakmile ÚR (územní rozhodnutí) na 18,2 km dlouhou trasu D35 nabude právní moci, jsme připraveni zahájit majetkoprávní přípravu," uvedl Mátl. Už dříve řekl, že předcházející úsek Opatovec - Staré Město, který je posledním na území Pardubického kraje, by se mohl začít stavět v roce 2024 nebo 2025. Na tento úsek už ŘSD územní rozhodnutí má, stavební povolení zatím vydáno nebylo.

NRB bude na projektu dálnice D35 pomáhat se strukturováním financování, komunikací se státní správou a relevantními zahraničními subjekty, sdělila v tiskové zprávě. Poskytne také metodickou podporu.

NRB již pracovala na prvním vysoutěženém PPP projektu v Česku - dálnici D4. "Jsem rád, že se NRB daří prohlubovat spolupráci s orgány státní správy nejen v oblasti financování, ale i ve finančním poradenství, které je pro realizaci komplexních infrastrukturních projektů klíčové," uvedl předseda představenstva NRB Jiří Jirásek.

Autor: Karel Geba (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru